Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Energieneutraal wooncomplex moet eenzaamheid bij ouderen tegengaan

woensdag 08 mei 2019, Tijd 16:18 uur

Brielle, een gemeente in Zuid-Holland, gaat een energieneutraal wooncomplex bouwen met 44 appartementen voor ouderen vanaf 55 jaar. Het nieuwe wooncomplex gaat “Het Prinsenkwartier” heten en wordt gebouwd met twee doelen. Ten eerste wil de gemeente investeren in duurzaamheid. Daarnaast moet Het Prinsenkwartier zorgen voor minder eenzaamheid onder de bewoners.

De gemeente werkt samen met drie organisaties om het wooncomplex te realiseren: Vastgoedbedrijf Altera, Gebroeders Blokland en de Catherina Stichting. Gezamenlijk hebben zij het officiële startsein gegeven voor de bouw van Het Prinsenkwartier.

Energieneutraal

De 44 appartementen in het wooncomplex zullen volledig gasloos, energieneutraal en allemaal met een eigen buitenverblijf worden opgeleverd. Ze zijn bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar. Daarnaast krijgt Het Prinsenkwartier ook een algemene ruimte van maar liefst 400 vierkante meter. Deze ruimte dient voor verschillende welzijnsfuncties. Ook krijgt het wooncomplex een intramuraal zorgcentrum met 28 psychogeriatrische woonunits.

Bij de bouw wordt expliciet rekening gehouden met de onderlinge ontmoeting van de bewoners om eenzaamheid tegen te gaan. Het doel is om de bewoners elkaar op een natuurlijke manier te laten treffen, zoals in een grand café of bij één van de diverse dagbestedingsprojecten die gefaciliteerd zullen worden in het wooncomplex.

Maatschappelijke behoefte

Jaap van der Bijl, algemeen directeur bij vastgoedbedrijf Altera, ziet de bouw van het wooncomplex als een maatschappelijke behoefte. Hij investeert als pensioenbelegger in het project, omdat er volgens hem een toenemende behoefte aan zorgvastgoed in Brielle is voor mensen vanaf 55 jaar “met een, soms nog latente, zorgbehoefte.” Zo stelt van der Bijl: “We zijn vooral erg trots op de manier waarop wij met deze investering invulling kunnen geven aan duurzaamheid in de breedste zin van het woord: van energieneutraal en gasloos tot en met initiatieven gericht op het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen.”

De bewoners van Het Prinsenkwartier zullen lage energielasten hebben. Dit komt mede door de inzet van luchtwarmtepompen, waardoor het wooncomplex volledig gasloos is. Tevens worden er duizend zonnepanelen op het dak geplaatst die het hele gebouw moeten voorzien van voldoende energie.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief

error: