Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Is het een ramp als het MC Slotervaart failliet zou gaan?

zondag 15 juli 2018, Tijd 6:41 uur

Het MC (Medisch Centrum) Slotervaart kampt met moeilijkheden. Deze week werd bekend gemaakt dat het ziekenhuis financiële problemen heeft. Medische specialisten die werkzaam zijn in het ziekenhuis zijn zelfs bang voor een faillissement. Volgens bestuursvoorzitter Willem de Boer is die angst ongegrond. Echter, de bestaande onrust roept wel een cruciale vraag op; zou het een probleem zijn als het ziekenhuis er niet meer zou zijn?

De Boer is ervan overtuigd dat ze deze crisis gaan overleven. Dat liet hij weten aan de lokale Amsterdamse televisiezender AT5. Een brief aan de Raad van Bestuur liet echter blijken dat de medische staf van het ziekenhuis hieraan twijfelt. Volgens gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health Guus Schrijvers zou het niet per definitie een slechte zaak zijn als het ziekenhuis uiteindelijk toch failliet gaat. Manager van SpoedZorgNet AMC, Frank de Groot, nuanceert deze stelling;

“We hebben in Amsterdam alle ziekenhuizen hard nodig. We moeten in deze discussie af van het idee dat openblijven of sluiten de enige twee opties zijn. Als je het over sluiten hebt geeft dat het idee dat er sprake is van overcapaciteit en dat is er niet. Dus hebben we te veel ziekenhuizen in de stad? Dat denk ik niet, maar een herschikking zou aan te raden zijn.”

De vraag die centraal staat als het ziekenhuis verdwijnt luidt als volgt; “houdt de Amsterdammer wel genoeg keuze over?”. Sinds de fusie van het AMC en het VUmc (naar het Amsterdam UMC) zijn er nog twee grote ziekenhuizen in Amsterdam; het OLVG aan de ene kant van de stad en het Amsterdam UMC aan de andere kant. Desalniettemin hoeft dit volgens Schrijvers geen probleem te zijn;

 “Je ziet dat in iedere markt die al een tijdje bestaat, er drie of vier groten overblijven. Er zijn in Nederland ook 4 grote zorgverzekeraars, waar 90% van de mensen bij zit. Dan krijg je een oligopolie. Het verdwijnen van een ziekenhuis als MC Slotervaart zal er niet ineens voor gaan zorgen dat die twee kolossen niet meer scherp worden gehouden. Ze houden elkaar scherp. Daarnaast zijn er ook veel particuliere klinieken in de stad die voor concurrentie zorgen op specialistische zorg. Bovendien, als de zorg er écht op achteruit zou gaan of heel duur zou worden door weinig concurrentie in Amsterdam, is de regio niet ver weg. Die concurrentie zal dus niet zo snel verdwijnen.”

Schrijvers stelt dat het qua locatie ook geen problemen zou opleveren als het MC Slotervaart zou verdwijnen. “Ieder stadsdeel heeft ongeveer z’n eigen ziekenhuis, maar in West heb je het OLVG-West en het Slotervaartziekenhuis vlakbij elkaar. Dat is een beetje dubbelop”, aldus Schrijvers. Hij is ervan overtuigd dat de zorg die zou verdwijnen bij het MC Slotervaart, opgevangen kan worden door het OLVG. De Groot betwijfelt deze kwestie; “In Slotervaart wordt goede zorg geleverd in specialisaties, waarvan ik niet zo snel zie wie dit zou moeten opvangen. Met een faillissement zou er dan ook wel degelijk iets verloren gaan.”

Toch benadrukt Schrijvers het belang van de juiste timing. Als het MC Slotervaart plotseling failliet verklaard zou worden, is dat wel problematisch. Enerzijds voor de Amsterdammers, maar anderzijds ook voor het personeel dat ineens pensioen kwijtraakt. Schrijvers geeft aan dat het verstandig is om werkafspraken te maken met een ziekenhuis zoals het OLVG; “Dan hoef je niet te fuseren, maar kun je je wel aansluiten bij zo’n kolos en daarmee jezelf redden”.

Volgens de Groot moeten niet alle ziekenhuizen hetzelfde blijven doen;

“Zorg ervoor dat het ene ziekenhuis zich bijvoorbeeld meer richt op spoedzorg dan het andere. We moeten af van het idee dat alle ziekenhuizen in zoveel mogelijke soorten zorg moet voorzien. Als dat idee verandert en daarnaar wordt gehandeld kan een ziekenhuis als MC Slotervaart absoluut nog altijd van grote waarde zijn.”

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief

error: