Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Leefstijlprogramma´s voor chronisch zieken zijn cruciaal

zondag 19 juli 2020, Tijd 16:17 uur

Er moet in Nederland meer aandacht komen voor leefstijlprogramma´s voor chronisch zieken. Internationaal gezien wordt het steeds duidelijker dat deze programma´s een positief effect kunnen hebben op de ziektelast van verschillende aandoeningen. ReumaNederland is een samenwerkingsverband aangegaan met Voeding Leeft om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor meer dan twee miljoen mensen in Nederland met een reumatische aandoening. Ook het ErasmusMC is hierbij betrokken voor het wetenschappelijke kader.

Leefstijlprogramma en onderzoekers

Het leefstijlprogramma wordt medegefinancierd door de Noaber Foundation. Het programma bestaat uit vier belangrijke pijlers; voeding, beweging, ontspanning en slaap. De komende maanden werken onderzoekers, zorgverleners en ervaringsdeskundigen aan de ontwikkeling van het programma. Het is de bedoeling dat patiënten met reumatische klachten in 2021 kunnen starten met het leefstijlprogramma.

Participanten krijgen bij deelname aan het leefstijlprogramma handvatten aangereikt voor een nieuwe en gezonde leefstijl. Hierdoor zouden reumatische klachten, zoals vermoeidheid, af moeten nemen. Het programma kan dus een positief effect hebben op de kwaliteit van leven voor reumapatiënten.

Aandacht zorgverzekeraars

Sija de Jong, manager patiënten belangen bij ReumaNederland, vindt dat leefstijlprogramma´s een serieuze plek moeten krijgen binnen de zorgverzekering; “Het is van groot belang dat er ook bij politiek en zorgverzekeraars veel meer aandacht komt voor wat levensstijl kan betekenen voor de verbetering van het dagelijks leven van mensen met reuma. Veel mensen met reuma geven aan dat als ze goed in hun vel zitten, ze minder last hebben van de aandoening en beter kunnen meedoen in het dagelijks leven. Ons ultieme doel is dan ook om dit leefstijlprogramma vergoed te krijgen voor alle mensen met reuma.”

Ook Martijn van Beek, directeur van Voeding Leeft, is zeer te spreken over de samenwerking; “Deze samenwerking is bijzonder en uniek. We gaan ervoor om als eerste een bewezen effectieve leefstijlbehandeling voor mensen met reuma in het basispakket te krijgen. Om de kwaliteit van leven voor mensen met reuma te vergroten met een leefstijlbehandeling naast of misschien wel in plaats van medicatie. Oftewel betere zorg, tegen lagere zorgkosten; dat is onze missie.”

Voeding Leeft heeft al meerdere successen geboekt wat betreft gezondheidsprogramma´s. Zij zijn de ontwikkelaar van Keer Diabetes2, dat wordt vergoed door VGZ en Menzis. Tevens zijn ze de grondleggers van de programma´s Eet voor Reuma, Anders Eten bij MS en IBD-Eet je mee?

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Artikelen archief