Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Robot- arm van “nagellak Tijn” actief voor kinderen met hersenstamkanker

vrijdag 16 juli 2021, Tijd 13:48 uur

“Nagellak Tijn”, wie kent hem niet? Wat ooit begon als een droom van een zesjarige om (slechts) honderden euro’s op te halen, liep uit tot één van de bekendste, landelijke inzamelacties. “Lak door Tijn” haalde 2,5 miljoen euro op voor kinderen met hersenstamkanker. Daardoor kan het Prinses Máxima Centrum nu gebruik maken van een robot- arm.

Goede-doelen actie van Serious Request

 Tijdens de goede-doelen actie van Serious Request in december 2016 kwam de toen zesjarige Tijn Kolsteren met een fantastisch idee: geld ophalen voor Stichting Semmy door middel van het lakken van nagels. Er werd bijna 1,2 miljoen euro opgehaald en daardoor is nu een effectieve robot- arm actief voor kinderen met hersenstamkanker.

Het Prinses Máxima Centrum ontving eind vorig jaar de robot- arm van Stichting Semmy. In juni is hij voor het eerst gebruikt tijdens operaties bij kinderen met hersenstamkanker, en met succes. De robot- arm zorgt er namelijk voor dat er nauwkeurig biopten kunnen worden genomen uit diep gelegen hersentumoren bij kinderen, want bij deze vorm van kanker groeit diffuus in het hersenweefsel.

Actie “Lak door Tijn”

De inzamelingsactie begon in december 2016, toen Tijn met zijn vader een bezoekje bracht aan het Glazen Huis van Serious Request (een actie van 3FM). Uiteindelijk leverde de actie “Lak door Tijn”, mede door de hulp van BN’ers, zoals Wendy van Dijk en Youp van ’t Hek, 2,5 miljoen euro op. Er werden 100.000 nagellakjes verkocht vanaf 2017. Hierdoor kan het Prinses Máxima Centrum nu een robot- arm gebruiken. De robot- arm werd feestelijk gepresenteerd tijdens een samenkomst van alle betrokkenen, waaronder neurochirurgen en oncologen van het Máxima.

De robot-arm heeft veel ‘gewrichten’ om zo precies mogelijk te sturen, waardoor hij als een derde arm aanvoelt in de operatiekamer. Het is echt een geweldig apparaat om mee te werken”, zo meldt Kirsten van Baarsen, kinderneurochirurg.

Uiteindelijk kan de robot- arm op meerdere manieren ingezet worden. Zo zou het apparaat geschikt zijn om medicatie toe te dienen, direct in de dieper gelegen tumoren. Het doel hiervan is om een behandeling te realiseren die effectiever is en minder bijwerkingen heeft. De komende tijd zullen er allerlei klinische studies met experimentele medicijnen worden uitgevoerd. Deze experimentele medicijnen bereiken de tumorcellen beter met behulp van de robot- arm en kunnen op die manier de ziekte beter bestrijden.

Robot-gestuurde operaties bij hersenstamkanker

We zijn nu begonnen met robot-gestuurde operaties bij hersenstamkanker. We willen ook graag onderzoeken of dit kan helpen met het rechtstreeks toedienen van medicijnen bij deze tumor. En waarschijnlijk kunnen we deze robot-arm in de toekomst ook voor andere hersenoperaties inzetten”, aldus prof. dr. Eelco Hoving, neurochirurg en Clinical Director neuro-oncologie.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief