Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Twee Belgische huisartsen onder vuur: hebben zij correct gehandeld in euthanasieproces?

zaterdag 12 augustus 2023, Tijd 10:57 uur

Euthanasie uitvoeren: een wens van de patiënt, een taak voor de betreffende huisarts. Maar, er gaan flink wat processen, zorgtrajecten en regels gepaard met het uitvoeren van euthanasie. In Boortmeerbeek (een gemeente in België) liggen twee huisartsen onder vuur, omdat zij zich niet altijd aan de regels gehouden zouden hebben bij het uitvoeren van euthanasie. De advocaten van de huisartsen zijn ervan overtuigd dat hen niets te verwijten valt.

Inmiddels loopt er al vijf jaar een gerechtelijk onderzoek naar de twee huisartsen. Aanleiding voor het onderzoek was een klacht van een collega-huisarts. Die was van mening dat de procedures voor het uitvoeren van euthanasie in meerdere gevallen niet correct gevold werden. Hélène Tops, persmagistraat, bevestigt dat het onderzoek inderdaad al meerdere jaren loopt.

De aanleiding voor het onderzoek

Fréderic Thibaut, advocaat van één van de twee huisartsen, heeft het liever over een “gefrustreerde ex-collega”. Volgens hem is er absoluut geen reden om de kundigheid van “zijn” huisarts in twijfel te trekken: “Mijn cliënte staat recht in haar schoenen. Er valt haar niets te verwijten. Helaas sleept het onderzoek intussen al vijf jaar aan. Dat maakt het emotioneel erg zwaar.

Vol vertrouwen en vastberaden

Ook de andere advocaat, Walter van Steenbrugge, ziet het gerechtelijk onderzoek met lede ogen aan: “Het gaat hier om zeer toegewijde en betrokken dokters.” Dat doet hem denken aan een zaak uit 2020 waar hij ook bij betrokken was. Dat proces draaide om de dood van Tine Nys (38 jaar) uit Sint-Niklaas. Maar liefst drie huisartsen stonden toen terecht voor het Hof van Assisen in Gent. Alle drie werden ze, na een jarenlang onderzoek, vrijgesproken. Thibaut is vastberaden: “Als er ook deze keer een proces van komt, ga ik opnieuw voor de vrijspraak.”

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Artikelen archief