Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Zorgpersoneel krijgt bonus voor uitzonderlijke prestatie tijdens coronacrisis

donderdag 13 augustus 2020, Tijd 9:23 uur

Minister Hugo de Jonge, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft in juni beloofd om medewerkers in de zorg te belonen met een eenmalige bonus van €1000,- netto. Dit is, namens het kabinet, een blijk van waardering voor de uitzonderlijke prestatie die ze hebben geleverd (of nog leveren) toen het coronavirus ons land op zijn kop zette. Toch lijkt het lastiger dan gedacht om vast te stellen hoe de bonus terecht kan komen bij mensen die daar recht op hebben.

Coronavirus en bonus

Alle zorgprofessionals (waaronder ook ondersteunend personeel) die zich tussen 1 maart en 1 september hebben ingezet in de strijd tegen het coronavirus komen in aanmerking voor de bonus. Zij hebben bijgedragen aan de zorg van coronapatiënten en hebben daarmee een bewonderenswaardige prestatie geleverd. Minister De Jonge benadrukt dit; “Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.” Ook minister Martin van Rijn, van Medische Zorg en Sport, wil de zorgprofessionals bedanken: “Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien.

Aanvraagloket zorgbonus

Echter, het is voor het VWS geen eenvoudige opgave om ervoor te zorgen dat de bonus bij de juiste mensen terecht komt. Hierdoor laat de uitkering langer op zich wachten dan oorspronkelijk de bedoeling was. Gelukkig lijkt er inmiddels wel meer duidelijkheid over te komen; het doel is om 1 oktober 2020 een aanvraagloket te openen, waar umc’s door kunnen geven voor hoeveel zorgprofessionals ze een bonus aanvragen. Deze uitkering wordt via de salarisadministratie van het betreffende umc uitbetaald, maar namens het ministerie.

Er zijn natuurlijk meerdere beroepen die voor de bonus in aanmerking komen. Het geld is bestemd voor verzorgenden, verpleegkundigen, schoonmakers en al het ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg (lees; ziekenhuiszorg, gehandicaptenzorg, wijkverpleging, jeugdzorg, revalidatiezorg, verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en andere zorgsectoren).

Het VWS werkt momenteel nog aan een handreiking, waarin zo duidelijk mogelijk wordt beschreven welke groepen hier recht op hebben. Er is al wel een contourenschets gepubliceerd (op 25 juni, en tevens geüpdatet op 30 juli). In de zomermaanden wordt deze schets verder uitgewerkt door het ministerie van VWS.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Artikelen archief