Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Zorgprofessionals ontlasten met AI? Nieuwe zoekfunctie van Google biedt mogelijkheden

zondag 05 november 2023, Tijd 12:36 uur

Het is ondertussen algemeen bekend: de zorg is overbelast en er moet nodig wat gebeuren om het personeel te ontlasten. Kortom, de zorg ontzorgen. De inzet van AI-toepassingen kan daar een belangrijke rol in spelen. Google Cloud heeft recentelijk een nieuwe geavanceerde zoekfunctie voor zorgprofessionals gepresenteerd. Zou dat de oplossing zijn voor het web aan informatie waar zij zich soms in bevinden?

Mogelijk wel. In de medische wereld zijn klinische gegevens vaak verspreid over verschillende systemen en formaten. Dit maakt het voor zorgverleners een grote uitdaging om de benodigde informatie te vinden. Daarbij is het zoekproces tijdrovend. De nieuwe, slimme zoekfunctie met AI van Google Cloud maakt het mogelijk om alle informatie uit klinische notities, gescande documenten en elektronische patiëntendossiers van één centrale locatie te halen.

Voordelen van de nieuwe zoekfunctie

Lisa O’Malley, Senior Director of Product Management for Cloud AI bij Google Cloud, verwacht dat deze nieuwe tool veel gaat betekenen voor zorgprofessionals. Zij kunnen hierdoor efficiënter gaan werken en hun werklast zal naar alle waarschijnlijk verminderen. En dat zorgt op den duur weer voor minder frustratie. Ook Aashima Gupta, Global Director of Health Care Strategy and Solutions bij Google Cloud, is te spreken over het nieuwe hulpmiddel: “de nieuwe Vertex AI-zoekmogelijkheden kunnen naadloos worden geïntegreerd in de workflow van zorgverleners, wat van groot belang is voor klanten in de gezondheidszorgsector.”

Door de nieuwe zoekfunctie hebben zorgprofessionals eenvoudiger toegang tot belangrijke patiëntgegevens, maar dat is niet het enige voordeel. De tool kan ook worden ingezet bij het toewijzen van factureringscodes en het beoordelen van de geschiktheid van patiënten voor deelname aan klinische onderzoeken.

Google Vertex AI

De nieuwste mogelijkheden voor de gezondheidszorgsector worden nu geïntroduceerd via het Google Vertex AI Search-platform. Vertex AI is het geïntegreerde kunstmatige intelligentie (AI)-platform van Google, ontworpen om de vele uitdagingen aan te pakken die zich voordoen bij het ontwikkelen en inzetten van machine learning (ML)-modellen. Dit gehoste machine learning-systeem biedt een gecentraliseerde toegang tot alle clouddiensten van Google voor het implementeren en onderhouden van AI-modellen.

Het platform bouwt voort op de bestaande Healthcare API en Healthcare Data Engine, met als doel het vereenvoudigen en versnellen van gezondheidswerkprocessen en het verbeteren van de zorg voor patiënten en de algehele zorgervaring.

Microsoft

Ook bij andere bedrijven is er sprake van ontwikkeling op het gebied van AI-tools in de zorg. Zo presenteerde Microsoft kortgeleden de integratie van kunstmatige intelligentie in Microsoft Fabric en Azure AI. Daarnaast werd de Azure AI Health Bot geïntroduceerd: een generatieve chatfunctie die, zowel door patiënten als zorgpersoneel, gebruikt kan worden om belangrijke informatie uit interne en externe bronnen te verkrijgen.

Vrees voor innovatie niet nodig

Toch ontvangt de zorgsector deze innovaties niet altijd met open armen. Mede omdat het zorgpersoneel vreest voor ingewikkelde en complexe systemen. Om die reden heeft Google samengewerkt met organisaties zoals Mayo Clinic, Hackensack Meridian Health en Highmark Health. Zo werden alle mogelijkheden getest en verfijnd om het werk van zorgpersoneel zo min mogelijk te verstoren bij de implementatie.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Artikelen archief