Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Alzheimer Nederland lanceert nieuwe app

woensdag 13 mei 2020, Tijd 15:24 uur

Door het coronavirus is het voor iedereen erg lastig om sociaal contact te maken. Verpleeghuizen, en daarmee ook dementiepatiënten, mogen geen bezoek ontvangen en raken daardoor in een sociaal isolement. Ze hebben uiteraard wel contact met hun zorgverleners, maar wat als die een gebrek aan kennis over de persoon in kwestie hebben? Om die reden heeft Alzheimer Nederland de nieuwe app “Dat ben ik” gelanceerd.

Applicatie

Het doel van de app is om het voor zorgverleners makkelijker te maken om een gesprek aan te knopen, samen te kletsen en herinneringen op te halen. De app wordt als het ware gebruikt als inspiratiebron; kennissen van de dementiepatiënt worden uitgenodigd om de app te gebruiken en te vullen met foto´s, video´s en herinneringen. Dit kunnen familieleden en/of naasten, buren, vrienden, de thuishulp en andere bekenden van de persoon in kwestie zijn.

De app is ontwikkeld door het bedrijf Proxcellence. Robin van Otterdijk, User Experience Designer bij datzelfde bedrijf, kwam op het idee voor de app door een gesprek met zijn opa (en tevens dementiepatiënt). Ze spraken over ervaringen van zijn opa toen hij nog een Olympisch sporter was. Dit deden ze met behulp van foto´s. Die zorgden ervoor dat zijn opa weer even terugging in de tijd; “Je weet vaak niet wat de mensen met dementie nog weten of wat ze meegemaakt hebben, dus moet je zelf met verhalen komen waarop de mensen kunnen inhaken. Via de app kan je gepersonaliseerde gespreksonderwerpen creëren aan de hand van beelden, video’s en verhalen.”

e-health

Alzheimer Nederland

Volgens Gerjoke Wilmink, directrice van Alzheimer Nederland, draagt de app bij aan de kwaliteit van leven; “De app ‘Dat ben ik’ roept verhalen op in plaats van vragen. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en zorgt voor houvast voor verzorgers en familie. Bovendien worden op deze manier de hersenen positief geprikkeld en gestimuleerd. Het is een soort digitaal levensalbum. In coronatijd kan het voor mantelzorgers fijn zijn de app te downloaden en te vullen met herinneringen en beeldmateriaal. Het kan nu helpen tijdens het videobellen en andere vormen van contact op afstand. Ik hoop dat, als er straks weer meer mogelijk is, de app ook een fijn hulpmiddel is tijdens fysieke gesprekken.

De app is gratis te downloaden via Google Play (voor Android toestellen) of de App Store (voor iOS toestellen).

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Nieuwsarchief

error: