Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Alzheimer vertragen met licht en geluid?

woensdag 01 mei 2024, Tijd 7:43 uur

Muizen en mensen reageren er goed op: licht- en geluidtherapie tegen Alzheimer. Nu is ook duidelijk waaróm deze behandeling werkt: die versterkt de hersendelen die afvalstoffen verwijderen.

Het werkt zo: de patiënt wordt blootgesteld aan geluiden en flikkerende lichten met een frequentie van 40 keer per seconde. De blootstelling duurt ongeveer 1 uur per dag. Zo worden de hersenen ertoe aangezet om giftige eiwitten te verwijderen die voor geheugen- en concentratieproblemen zorgen.

Nu dit mechanisme beter begrepen wordt, kan het verbeterd worden voor maximaal effect.

Resultaten van het onderzoek

Alzheimer staat in verband met het eiwit ‘amyloïde’. Het is onder andere de opbouw van dat eiwit dat dankzij de behandeling vermindert. Zo ging het bij muizen én mensen.

De muizen waren genetisch zo gemanipuleerd dat ze heel veel opeenhoping van amyloïde ontwikkelden. Hun geheugen was daardoor slechter dan gewone muizen. Na de behandeling hadden zij minder amyloïde.

Er zijn zelfs kleinere onderzoeken waarbij mensen die al aan Alzheimer leden, vooruitgingen dankzij de nieuwe therapie met licht en geluid.

Onderzoek sluit aan bij bestaande kennis

Een van de onderzoekers geeft aan blij te zijn dat de resultaten aansluiten bij wat wetenschappers al wisten. Zowel voor huidige als toekomstige patiënten kan dit onderzoek van grote betekenis zijn. Het is natuurlijk nog geen geneesmiddel, maar wel een manier om in de toekomst Alzheimer te remmen.

Deze onderzoekers verwoordde het als volgt: ‘Een beter begrip van de mechanismen van gifopruiming in de hersenen kan de sleutel zijn tot het ontsluiten van het therapeutisch potentieel van de behandeling.’

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie

Nieuwsarchief