Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Beroepsverenigingen pleiten voor meer beschermende middelen voor extramurale zorgverleners

woensdag 12 augustus 2020, Tijd 13:22 uur

Zes beroepsverenigingen en brancheorganisaties pleiten in een brief aan de Tweede Kamer dat er regionale voorraden met beschermende middelen moeten worden aangelegd voor zorgverleners die extramuraal werken. Zij moeten volgens de partijen beter beschermd worden.

Extramurale hulpverlening staat voor zorgverlening die bij de mensen en/of patiënten thuis gebeurd, dus buiten de muren van een ziekenhuis of andere zorginstelling. De partijen vinden het zeer belangrijk dat deze zorgverleners de mogelijkheid krijgen om zichzelf te beschermen met middelen en/of materialen. Ze benadrukken in de brief dat thuiszorgorganisaties, huisartsenpraktijken en wijkverpleging op ieder moment de gelegenheid moeten hebben om beschermingsmiddelen bij te bestellen als hun voorraad op raakt.

Tevens vragen de beroeps-, en brancheverenigingen (nogmaals) in de brief om zorgverleners voorrang te geven wanneer zij getest moeten worden op het coronavirus. Het is volgens hen van groot belang dat het testbeleid ruimer wordt opgezet; “Het is belangrijk dat huisartsen, wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers weten of hun patiënten wel of niet besmet zijn, omdat deze patiënten zich met zorgvragen bij hen kunnen melden. We pleiten ervoor dat in gebieden waar covid-19 weer opvlamt, de huisarts via de reguliere weg alle testuitslagen (positief én negatief) ontvangt.” Ook negatieve testuitslagen moeten dus zo snel mogelijk worden gemeld, maar dat is nog niet overal de standaard.

Tenslotte zouden de partijen graag een intensievere publiekscampagne willen zien over wat burgers zelf kunnen doen tegen verspreiding van het coronavirus. Als voorbeeld nemen ze een initiatief van zeven Rotterdamse huisartsen die hun patiënten een persoonlijke brief schreven over het belang van het opvolgen en naleven van de maatregelen. “Een mooi initiatief en hopelijk één die op navolging kan rekenen van verpleegkundigen, huisartsen, thuiszorgmedewerkers, dominees, imams en anderen die op veel vertrouwen kunnen rekenen onder burgers”, aldus de partijen.

De brief is ondertekend door V&VN, ActiZ, Zorgthuisnl, de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging), NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) en InEen (vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg). Vandaag, op woensdag 12 augustus, vindt er in de Tweede Kamer een coronadebat plaats over de ontwikkelingen omtrent covid-19. Dat is de reden dat de partijen van tevoren een brief hebben gestuurd.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief