Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

“Betekenisvol Ontmoeten” haalt herinneringen boven bij dementiepatiënten

vrijdag 20 augustus 2021, Tijd 9:25 uur

Door corona lag “Betekenisvol Ontmoeten” in zorgcentrum Ter Borcht in Baarlo anderhalf jaar stil, maar sinds kort kunnen de bewoners weer visite krijgen van vrijwilligers. Voor dementiepatiënten is dit programma van groot belang: het zorgt voor ontspanning, plezier en haalt oude herinneringen op.

Ziekte van Alzheimer

In zorgcentrum Ter Borcht woont een groep mensen met Alzheimer. Volgens medewerkers van De Zorggroep maken de bezoekjes van vrijwilligers een groot verschil. Zo krijgt Roos Hendrikx, bewoner van het zorgcentrum, bezoek van Gerty Hermans en haar hond Mila: “We weten van mevrouw Hendrikx dat ze van honden houdt. Daarom hebben we haar verbonden aan Gerty Hermans. Hendrikx mag de hond knuffelen en aaien. Zo ontstaat er meteen een leuke interactie”, aldus Petra Keijsers, coördinator van het programma Betekenisvol Ontmoeten.

De vrijwilligers worden aan een bewoner gekoppeld door een gedeelde interesse, hobby of passie. Ze maken dan eens in de zoveel tijd een afspraak in het zorgcentrum om op bezoek te komen. Corona zorgde ervoor dat dit helaas anderhalf jaar niet door kon gaan, maar sinds kort kunnen de vrijwilligers weer een afspraak inplannen.

Klassieke muziek haalt herinneringen op

De bewoners leven op van de mensen die langskomen. Twee keer per jaar komt de lokale slager uit Baarlo langs om balkenbrij voor de bewoners te maken. Daarnaast vermaakt Sef Thissen, een operazanger uit Venlo, de bewoners met verhalen over klassieke muziek en haalt een ex-militair herinneringen op bij dementiepatiënten die in het leger hebben gezeten. “Het is vooral laagdrempelig voor onze bewoners en vrijwilligers. Als je één keer per jaar bij iemand op bezoek wilt komen is het ook goed”, zo meldt Keijsers.

Gerty Hermans haalt veel voldoening uit haar bezoekjes bij mevrouw Hendrikx. Ondanks haar drukke baan als verpleegkundige op de IC-afdeling van VieCuri in Venlo, kan ze het bezoek goed combineren en doet ze het graag: “Het geeft mij voldoening. Mila kwispelt, mevrouw Hendrikx is blij en ik ook.” Mevrouw Hendrikx krijgt ook nog regelmatig bezoek van haar familie, maar De Zorggroep wil iets extra’s doen voor de bewoners. Met Gerty kan ze het over andere gespreksonderwerpen en interesses hebben en dat vindt het zorgcentrum belangrijk.

Mevrouw Hendrikx heeft lang een herdershond gehad, zo vertelt ze terwijl Mila haar pootjes geeft. Volgens een medewerker heeft Roos Hendrikx een vijf-minutengeheugen: “Herinneringen van vroeger heeft ze nog, maar als Gerty en Mila straks weg zijn weet ze waarschijnlijk heel snel niet meer dat ze vandaag op bezoek zijn geweest.” Maar, ze heeft dan wel een fijne tijd gehad en daar gaat het volgens De Zorggroep om.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief