Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Gemeente Westland neemt maatregelen voor mensen met dementie

dinsdag 17 maart 2020, Tijd 10:37 uur

Dementie; volksziekte nummer 1. Ook in de gemeente Westland hebben veel mensen ermee te maken; er zijn 3700 dementerenden en 15000 inwoners die met iemand met dementie te maken hebben. Het zou dus vanzelfsprekend moeten zijn dat mensen veel kennis hebben over deze hersenziekte. Toch is dat niet het geval. Daarom heeft het college van de gemeente Westland een “Plan van Aanpak Dementievriendelijke Gemeente Westland 2020” opgesteld.

Dementievriendelijke gemeente

Sinds 2018 is de gemeente Westland een “dementievriendelijke gemeente”. Dat houdt in dat de gemeente zich inzet om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie zo goed mogelijk in te richten. En dat is belangrijk, want door de vergrijzing is de verwachting dat het aantal dementerenden de komende jaren met 25 procent gaat stijgen. Daarom worden er maatregelen getroffen om een betere dementievriendelijke gemeente te worden.

Ten eerste wijst wethouder Piet Vreugdenhil (CDA, Zorg & Welzijn) op een pilot die dit jaar gaat draaien in samenwerking met zorgverzekeraar DSW. Westlanders krijgen dan een centrale begeleider, ook wel “casemanager” genoemd, zodat zij hun verhaal niet telkens opnieuw moeten vertellen.

Daarnaast gaat er voorlichting gegeven worden op middelbare scholen. Leerlingen krijgen dan uitgelegd wat dementie is en hoe ze het beste om kunnen gaan met dementerende familieleden. Ook gemeentepersoneel zal dit jaar worden bijgeschoold om dementie te herkennen en hulp te kunnen inschakelen of ondersteuning te kunnen bieden.

Extra verpleeghuisbedden in de gemeente Westland

Wethouder Vreugdenhil laat tevens weten dat hij in gesprek is met zorginstellingen voor het realiseren van extra verpleeghuisbedden in de gemeente Westland. Zo wordt Woonzorgcentrum de Naaldhorst in Naaldwijk opnieuw gebouwd, waardoor er ruimte ontstaat voor verpleeghuisbedden voor de groep kwetsbaren die daar behoefte aan hebben; “De verpleeghuiszorg is behoorlijk veranderd en we willen voor een deel weer verpleeghuisbedden in Naaldwijk voor onze eigen bevolking terug hebben”, aldus de wethouder. Ook de woonzorgcentra Careyn Rozenhof (Naaldwijk) en de Triangel (De Lier) worden verbouwd. Het is de bedoeling dat ook op deze locaties extra verpleeghuisbedden beschikbaar worden gesteld.

Bovendien is de gemeente volgens wethouder Vreugdenhil constant op zoek naar geschikte locaties voor nieuwe verpleeghuizen. In bestaande wijken, maar ook in nieuwbouwplannen wordt telkens gekeken of het mogelijk is om een verpleeghuis te plaatsen.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief

error: