Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Grote regionale verschillen in verbruik persoonsgebonden budget

woensdag 09 januari 2019, Tijd 6:25 uur

In de noordelijke provincies maken gemiddeld vier keer zoveel inwoners gebruik van het persoonsgebonden budget (PGB) als in het westen van het land. Ook in Limburg maken relatief veel mensen gebruik van PGB-regelingen. Dit blijkt uit analyse van de meest recente PGB-verbruikscijfers van het CBS door thuiszorgorganisatie ZusterJansen.nl.

Duidelijke regionale verschillen

De vier gemeenten waar het vaakst gebruik werd gemaakt van het PGB liggen allen in Groningen, terwijl de vier gemeenten met het laagste PGB-verbruik allemaal in Noord-Holland liggen.

In Blaricum maakte in 2017 0,25% van de inwoners gebruik van PGB-voorzieningen. Ook in Laren (0,35%), Diemen (0,36%) en Volendam-Edam (0,42%) was het verbruik relatief laag. In Oldambt maakte daarentegen 2,71% van de inwoners gebruik van het PGB. In de gemeenten Pekela (2,46%), Stadskanaal (2,4%) en Veendam (2,27%) was het verbruik eveneens hoog.

 

Verschillen per zorgtype

Ook in het verbruik van de verschillende zorgtypen, die onder het PGB vallen, zitten duidelijke regionale verschillen. Onder het PGB vallen Wet Langdurige Zorg (WLZ), Wijkverpleging via zorgverzekeringswet (ZVW), Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Maatwerk en Jeugdhulp.

In Ooststellingwerf (Friesland), Menterwolde (Groningen) en Rozendaal (Gelderland) werd in 2017 het vaakst een beroep gedaan op de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In de gemeenten Terschelling, Waterland en Aalsmeer werd PGB binnen de WLZ het minst vaak aangevraagd.

 

Wijkverpleging via de zorgverzekeringswet (ZVW) werd in 2017 het vaakst gebruikt in Almelo (Overijssel), Echt-Susteren (Limburg) en Pekela (Groningen). Op Vlieland en Terschelling, maar ook in Zoeterwoude was het verbruik het laagst.

 

In Oldambt (Groningen), De Fryske Marren (Friesland) en Stadskanaal (Groningen) werd in 2017 het vaakst een beroep gedaan op Jeugdhulp via het PGB. In de gemeenten Urk, Huizen en Diemen was het verbruik het laagst.

 

Over het onderzoek

Bovenstaande overzichten en conclusies zijn gebaseerd op de meest recente cijfers (2017) van Vektis, SVB en de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein, die in december 2018 door het CBS zijn gepubliceerd. De PGB-maatwerkvoorzieningen binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bieden een te lage landelijke dekking om een regionale vergelijking te kunnen maken.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief

error: