Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Kleinere kans op Alzheimer dankzij hormoontherapie

maandag 03 oktober 2022, Tijd 16:26 uur

Sommige vrouwen hebben 6x meer kans op Alzheimer. Het gaat om vrouwen die in de vroege menopauze zitten, en het eiwit ‘APO E4’ in hun bloed hebben. Voor deze groep is er nu een hormoontherapie, die de kans op Alzheimer verkleint. Al na 6 maanden is er een positief effect te zien.

Deze nieuwe vondst brengt het onderzoek naar Alzheimer – en dementie in het algemeen – weer een stuk verder. Ook is het belangrijk voor vroege screening van de ziekte.

Risico’s van menopauze

De menopauze kan dementie versnellen. Daarnaast zijn er andere risico’s, zoals osteoporose en hart- en vaataandoeningen. De kans op dementie is sowieso al 1,6 keer groter bij vrouwen, dan bij mannen. Door het eiwit APO E4 wordt die kans met 6 tot 12 keer vergroot.

Hormoontherapie kan de klachten van menopauze (opvliegers en vermoeidheid) voorkomen of verzachten. Maar dus ook het risico op Alzheimer verlagen.

Waarom hormoontherapie werkt

Overigens was het effect van de hormoontherapie al zo’n 20 jaar bekend. Maar waaróm de behandeling het risico op Alzheimer verkleint, wist men nog niet. Dankzij nieuwe technieken kan dat nu wél.

Eén groep vrouwen met APO E4 kreeg 6 maanden hormoontherapie, toen ze net in de menopauze zaten. Een andere, soortgelijke groep, kreeg géén therapie. Al na een half jaar was er een positief effect bij de eerste groep te zien.

Voor vrouwen die nog niet in de menopauze zitten, heeft de therapie geen zin. Want dan maken de eierstokken zelf geslachtshormonen aan, die beschermen tegen dementie. Maar na de menopauze worden die hormonen niet meer aangemaakt. Daarom is het dan belangrijk om die hormonen toe te dienen.

Belangrijke rol voor gynaecologen

Gynaecologen kunnen met deze nieuwe kennis een belangrijke rol spelen. Met name als het gaat om vrouwen screenen op APO E4, vroeg in de menopauze. Want dan kan er ook vroeg gestart worden met de hormoontherapie. Een belangrijk wapen tegen dementie.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie

Nieuwsarchief