Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Kan het MIND dieet de kans op dementie verkleinen?

vrijdag 18 maart 2022, Tijd 15:57 uur

Voeding speelt natuurlijk een uiterst belangrijke rol bij onze gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Tosca de Crom, werkzaam bij het Erasmus MC, onderzoekt in samenwerking met Alzheimer Nederland of het MIND dieet de kans op dementie kan verkleinen. Dit dieet is een combinatie van het mediterraan dieet en het Dash dieet (zoutarm). Alhoewel De Crom voorzichtig is met haar conclusies, lijkt het MIND dieet een positief effect te hebben op de korte termijn.

Om de invloed van het MIND dieet, waarbij iemand voornamelijk groenten, peulvruchten en volkoren producten eet, te kunnen onderzoeken, heeft De Crom eerst het voedingspatroon van een grote groep mensen in kaart gebracht. Vervolgens volgde ze deze groep en rapporteerde ze welke mensen dementie ontwikkelden. Ze constateerde de eerste vijf tot zeven jaar een sterk effect van het dieet: “Als mensen het MIND dieet volgden, hadden ze op de korte termijn minder kans op dementie. Na zeven jaar vervaagde het positieve effect van het MIND dieet.”

MIND dieet nog geen wonderdieet

Om die reden noemt De Crom het MIND dieet nog geen wonderdieet. “Voeding onderzoeken is erg complex. Mensen die gezond eten zijn gemiddeld genomen ook op andere gebieden gezonder. Ze slapen beter, bewegen meer en houden hun hersenen actief in werk en hobby’s. Al die factoren zijn beschermend tegen dementie. We houden daar rekening mee in ons onderzoek, maar we kunnen nooit alles meenemen. Daarnaast is het mogelijk dat mensen met beginnende geheugenklachten minder gezond eten. Het dieet is dan niet de oorzaak, maar een gevolg van beginnende dementie.”

Gezond eten heeft veel voordelen

Ondanks dat De Crom en andere onderzoekers nog niet precies weten hoe voeding de kans op dementie kan verkleinen, benadrukt ze dat gezond eten veel voordelen heeft: “Het is bekend dat een gezond voedingspatroon een positief effect heeft op verschillende risicofactoren van dementie, zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Het MIND dieet is daarnaast rijk aan antioxidanten. Deze stoffen zijn belangrijk voor je lichaam en zouden kunnen beschermen tegen dementie.”

Volgens De Crom is het belangrijk om te zoeken naar de juiste balans, zowel in je voedingspatroon, als in je gehele leefstijl. Denk hierbij dus niet aan losse voedingsmiddelen, maar aan de samenstelling van je hele eetpatroon. “Olijfolie is bijvoorbeeld gezond. Maar als je een liter olijfolie drinkt en daarna een reep chocolade eet, dan heeft de olijfolie natuurlijk geen positief effect.” Ook kunnen voedingsmiddelen invloed hebben op elkaar. Daarom adviseert De Crom om voornamelijk uit de tien gezonde voedingsgroepen van het MIND dieet te eten.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief

error: