Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Hoe groot is uw kans op dementie na uw 40e?

maandag 01 april 2024, Tijd 8:40 uur

Bent u tussen de 40 en 64 jaar? Denkt u weleens aan de gezondheid van uw hersenen? Want op basis daarvan is te voorspellen hoe groot uw kans op dementie is. En belangrijker nog: hoe u die kans kunt verkleinen.

Onderzoekers komen tot deze conclusie nadat zij vele onderzoeken analyseerden. Zij concludeerden dat er meer aandacht moet zijn voor de periode tussen de 40 en 65 jaar. Want dan is er een verschuiving te zien als het gaat de veroudering van het brein. En: dan is er nog iets te dóen aan die veroudering, bijvoorbeeld met een gezondere leefstijl of medicijnen. Op latere leeftijd – waar de onderzoeken zich doorgaans op richten – heeft dat minder effect.

Daarnaast kunnen er misschien nieuwe behandelingen ontwikkeld worden. Want die kunnen sneller bedacht worden als we meer weten over de werking van de hersenen op middelbare leeftijd.

Wat verandert er na uw 40ste in uw hersenen?

Na uw 40ste gaat vooral het volume van verschillende hersengebieden achteruit. De hippocampus krimpt bijvoorbeeld. Die is belangrijk voor uw geheugen en vermogen tot leren. Ook het aantal verbindingen tussen uw hersengebieden vermindert.

Er zijn ook veranderingen in de ‘genexpressie’. Het is een technisch verhaal, maar daardoor gaat bijvoorbeeld uw immuunsysteem achteruit. Dat heeft ook een weerslag op de gezondheid van uw hersenen. Ook de plekken waar neuronen verbinding maken en communiceren gaan achteruit.

Tot slot verandert er iets met de afscheiding van eiwitten, waardoor uw hersenen sneller verouderen.

Wat kunt u doen tegen veroudering van uw hersenen?

Deze vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Beweging kan helpen – daar is een beetje bewijs voor – maar er is vooral meer onderzoek nodig.

Dat geldt ook voor onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo is bekend dat dementie veel vaker bij vrouwen voorkomt.

Hopelijk helpt deze analyse om meer onderzoek te stimuleren. Wat dan weer hopelijk leidt tot nieuwe behandelingen. De noodzaak daartoe wordt in ieder geval gevoeld. Onder andere door de toenemende vergrijzing. Maar ook omdat er nog steeds geen medicijn is tegen dementie. En dat terwijl het 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen treft.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief