Kleine zorgaanbieders zijn verbaasd met besluit Zilveren Kruis

vrijdag 07 september 2018, Tijd 11:09 uur

Kleine wijkzorgaanbieders zijn verbaasd en voelen zich buitenspel gezet door Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar heeft in de voorlopige gunning laten weten dat de contracten voor wijkverpleging niet worden uitgebreid, ondanks de toezeggingen. De contracten gaan voor de komende drie jaar dus slechts naar dezelfde aanbieders; Buurtzorg, Careyn, AxionContinu en Stichting de Rijnhoven.

Na 3 jaar nadert het einde van de pilot wijkverpleging van Zilveren Kruis. In mei heeft de zorgverzekeraar toegezegd om de opzet van de pilot aan te passen in verband met de grote hoeveelheid feedback die de pilot in Utrecht kreeg. Ook zou Zilveren Kruis meer zorgaanbieders een contract aanbieden. In de eerste periode waren dat er slechts vier. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop, verwoordde het als volgt;

“Nadat vorig jaar de gecontracteerde zorgaanbieders aangaven ondanks de hindernissen door te willen na de driejarige pilot, zijn we op basis van de knelpunten en verbetermogelijkheden aan de slag gegaan. Zo contracteren we meer aanbieders per wijk.”

Toch blijkt nu dat slechts de vier zorgaanbieders van de vorige pilot een contract krijgen van Zilveren Kruis.

Een aantal kleine zorgaanbieders, waaronder ZorgWacht, zijn benaderd om mee te denken over een betere opzet van Zorg in de Wijk. De directrice van ZorgWacht, Wilhelmien Looymans, is gedesillusioneerd.; “Zilveren Kruis heeft ons eerst een worst voor gehouden en nu laten ze ons vallen”.

Ook Désiré Breman en Astrid Ravenberg van Wijkzorg regio Utrecht zijn bijzonder teleurgesteld. Zij waren uitgenodigd en hebben deelgenomen aan de pilot. Naar aanleiding van de bijeenkomsten is een leidraad opgesteld voor de nieuwe pilot; “Wij hebben actie ondernomen om aan alle eisen te voldoen en hadden daar een heel goed gevoel over”. Breman en Ravenberg hebben extra personeel aangenomen om in aanmerking te komen voor een contract.

Er staan nu dus zes extra personeelsleden op de loonlijst, maar er is geen sprake van een contract; “Het voelt heel akelig. We hebben meegepraat, er zijn verwachtingen gewekt, maar op het moment dat het zover is, kiest Zilveren Kruis toch weer voor dezelfde grote partijen.”

Een woordvoerder van Zilveren Kruis laat weten dat zij het betreuren dat zorgaanbieders de media inschakelen. Volgens de zorgverzekeraar is de gunning voorlopig en kunnen de partijen nog in beroep gaan. En dat klopt, de kleine zorgaanbieders hebben tot 20 september 2018 om de beslissing van Zilveren Kruis aan te vechten bij de rechter, maar dat zullen ze waarschijnlijk niet doen. Er is geen geld beschikbaar om te procederen en ze achten de kans om te winnen van een grote zorgverzekeraar bijzonder klein.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Nieuwsarchief