Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Nieuwe richtlijn voor palliatieve zorg bij dementie

donderdag 19 oktober 2023, Tijd 11:43 uur

In oktober werd de richtlijn voor zorg bij dementie in de palliatieve fase vernieuwd. Het doel is dat deze zorg beter aansluit bij wat de patiënt nodig heeft. Hierbij zijn knelpunten gebruikt die zorgprofessionals tegenkomen, maar ook opmerkingen van mantelzorgers en naasten.

Palliatieve zorg is zorg die niet meer gericht is op genezing, maar op verzachting en verlichting. Of: de kwaliteit van leven, binnen wat nog mogelijk is. Meestal gaat het om zorg in de laatste levensfase van de patiënt. Dit is bij dementie altijd het geval.

Aandacht voor symptomen

Ongeveer 300.000 Nederlanders kampen met dementie. Dit cijfer zal onder andere door de vergrijzing de komende decennia stijgen.

De richtlijn is altijd al gericht geweest op zo goed mogelijke zorg, en symptomen signaleren en behandelen. Nu is die richtlijn – origineel uit 2010 – dus herzien en verbeterd.

Verschil met andere aandoeningen

Palliatieve zorg wordt verleend bij allerlei ongeneeslijke aandoeningen. Maar bij dementie verschilt de zorg in een aantal opzichten, ten opzichte van andere ziektes.

Zo is het verloop van de ziekte anders. En bij dementie moeten vaak veel meer besluiten genomen worden met betrokkenheid van allerlei zorgverleners én naasten.

Ook is het lastiger om te bepalen wanner de palliatieve fase van de zorg nu precies begint. Dat heeft deels te maken met het moeilijk te voorspellen verloop van dementie.

Behoeftes patiënt

In de nieuwe richtlijn staan nog meer de wensen en behoeftes van de patiënt centraal.

Daarnaast is er nóg meer aandacht voor het betrekken van naasten. Met als doel om ook hen goed voor te bereiden op het ziektebeloop en de zorg.

Tot slot focust de nieuwe richtlijn zich op de behandeling van de symptomen die het meest voorkomen bij dementie in de palliatieve fase. Zo geeft de lijst belangrijke handvatten voor zorgverleners, zodat zij de best mogelijke zorg kunnen verlenen bij dementie.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is. Wij verlenen zorg in alle fasen van dementie. Dus óók in de palliatieve fase. En we verlenen ook particuliere palliatieve thuiszorg bij andere aandoeningen.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief