Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Onderzoek CarbonHand; kan een robothandschoen een verslechterde handfunctie verbeteren?

donderdag 04 juli 2019, Tijd 16:00 uur

Kortgeleden is het onderzoek naar de iHand van start gegaan; een robothandschoen voor mensen met een verslechterde handfunctie. Aan het onderzoeksproject, gecoördineerd door Roessingh Research, nemen 63 participanten deel. Zij zullen de robothandschoen zes weken gebruiken in de dagelijkse thuissituatie. De onderzoekers willen erachter komen of de robothandschoen (ook wel CarbonHand genoemd) de maximale grijpkracht kan bevorderen bij patiënten met handfunctiestoornissen.

De CarbonHand voor grijpbewegingen

De CarbonHand biedt ondersteuning bij grijpbewegingen door de greep te versterken. Daardoor zouden patiënten hun “aangedane” hand vaker kunnen gebruiken in het dagelijks leven. Dat zou mogelijk kunnen leiden tot meer zelfstandigheid. Het doel is dan ook om het effect van de robothandschoen te onderzoeken op de maximale grijpkracht van de patiënt. De onderzoekers willen controleren of de maximale grijpkracht van patiënten met handfunctiestoornissen verbeterd, als zij na zes weken gebruik te hebben gemaakt van de robothandschoen, weer zonder de CarbonHand dagelijkse handelingen uit moeten voeren. Daarnaast staan er nog een aantal zaken centraal bij het onderzoek; de invloed op de kwaliteit van leven, de arm/handfunctie en de mate van gebruik.

Nederlandse revalidatiecentra

De participanten die deelnemen aan het onderzoek zijn geworven door zeven samenwerkende, Nederlandse revalidatiecentra; UMCG Centrum voor Revalidatie (Groningen), Reade Revalidatie/Reumatologie (Amsterdam), Isala (Zwolle), Rijndam Revalidatie (Rotterdam), Sint Maartenskliniek (Nijmegen) en Roessingh, De Hoogstraat (Utrecht) en het Centrum voor Revalidatie (Enschede). Ook Clinical Trial Service B.V., een contractresearch organisatie, is een belangrijke schakel bij het uitvoeren en monitoren van het onderzoek.

De deelnemers komen uit verschillende patiëntengroepen, zoals reumapatiënten, orthopedie patiënten, patiënten met traumatisch hersenletsel of een incomplete dwarslaesie. Zij ervaren vaak problemen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen door een verslechterde handfunctie. Veel van hen hebben persoonlijke hulp thuis of gebruiken hulpmiddelen om de dagelijkse handelingen uit te voeren.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief

error: