Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

CareUp: 3D simulatie game die verpleegkundigen traint om succesvol te vaccineren

zondag 17 januari 2021, Tijd 15:39 uur

Nederland is in strijd tegen het coronavirus. Al maanden is er sprake van de anderhalve meter samenleving en moeten we ons aan allerlei maatregelen houden. Maar, de toekomst is hoopvol nu de eerste mensen gevaccineerd kunnen worden. Verpleegkundigen en/of thuiszorgmedewerkers krijgen echter niet dagelijks te maken met injectienaalden. Daarom is de nieuwe 3D simulatie game “CareUp” een uitkomst voor het zorgpersoneel dat vaccinaties moet gaan toedienen.

Injectienaalden worden onder andere gebruikt voor bloedafname, het aanprikken van een infuus of het aanbrengen van een katheter. Echter, deze handelingen horen volgens Jos van Leeuwen (directeur en innovator van Medical Groep) niet tot de dagelijkse routine van zorgpersoneel; “Stel dat het al een jaar geleden is dat je een katheter hebt moeten inbrengen. Dan is de kans groot dat je het protocol niet meer helemaal kent en je deze handeling graag weer even wilt oefenen.”

Verpleegtechnische handelingen

Maar liefst 23 veelvoorkomende, verpleegtechnische handelingen uit de thuiszorg, het ziekenhuis en verpleeghuizen kunnen nagebootst worden met de 3D simulatie game. Hierdoor krijgen zorgmedewerkers de mogelijkheid om prikprocedures te oefenen, zonder dat daarbij gebruik gemaakt hoeft te worden van echte injectienaalden. De handelingen zijn geaccrediteerd door het V&VN en gebaseerd op de Vilans KICK-protocollen. Dit is de landelijke kennisorganisatie voor langdurige zorg. Daardoor sluiten ze nauwkeurig aan op de dagelijkse praktijk van zorgprofessionals. CareUp is dus een goed alternatief voor de fysieke skillslabs. Daarbij moeten verpleegkundigen de handelingen oefenen op een pop.

De app is multifunctioneel; gebruikers kijken niet alleen naar een instructiefilmpje, maar kunnen ook daadwerkelijk zelf (virtueel) met de handeling aan de slag. “Met je vinger beweeg je je karakter op het scherm en voer je de handelingen in het protocol één voor één uit. Tussendoor zijn er pop-ups met theorie. Die combinatie maakt dat een zorgprofessional na ongeveer 10 tot 15 minuten oefenen weer precies weet hoe de handeling moet worden uitgevoerd”, zo meldt Van Leeuwen.

Verpleegkundigen gaan vaccineren

De komende maanden breekt er een cruciale fase aan in de strijd tegen het coronavirus. Honderden, misschien wel duizenden, verpleegkundigen zullen starten met vaccineren. Met behulp van CareUp kunnen ze deze handeling nabootsen, oefenen en daardoor kun kennis snel en eenvoudig uitbreiden. Wanneer zij de simulatie training succesvol afronden, ontvangen zij een certificaat. De accreditatiepunten die ze hiermee verdienen, worden wekelijks bijschreven in het BIG-register.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief

error: