Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Suikermolecuul voorspelt ziekte van Alzheimer

donderdag 04 mei 2023, Tijd 10:49 uur

Alzheimer 10 jaar van tevoren voorspellen…dat zou goed nieuws zijn voor behandeling van de ziekte. Het lijkt nu mogelijk, dankzij een ontdekking van Zweedse onderzoekers.

De ontdekking heeft te maken met een suikermolecuul in het bloed. Dat molecuul is verbonden met het ‘tau-niveau’: de hoeveelheid van een eiwit (tau) dat in grote mate verantwoordelijk is voor zware dementie/Alzheimer.

Alzheimer keren

Tot nu toe was er weinig onderzoek gedaan naar suikermoleculen en hun rol bij dementie. Suikermoleculen zitten op het oppervlak van eiwitten en zijn de bouwstenen van het leven. Ze bepalen ook de plaats en functie van die eiwitten.

Nu deze ontdekking gedaan is, zou die tot een simpele screeningsmethode kunnen leiden. Een methode waarmee Alzheimer veel en veel eerder voorspeld kan worden. Er is dan alleen een bloed- en geheugentest voor nodig.

Praktisch is dat heel fijn. Maar ook financieel: de genoemde tests zijn goedkoper dan wanneer de hersenen gescreend moeten worden, of hersenvocht afgenomen moet worden.

Niet de eerste doorbraak

Dit is niet de eerste doorbraak van dit Zweedse team op het gebied van Alzheimer. Al eerder toonden ze het verband aan tussen het tau-eiwit en de ziekte.

Nu zijn ze dus een stap verder gegaan, en toonden aan dat mensen met een hoog tau-niveau meer dan 2x zo veel kans hebben op Alzheimer. De betrouwbaarheid is 80%.

Voor het onderzoek volgde het team 233 mensen.

Alzheimer keren

En wat als Alzheimer heel vroeg te voorspellen is? Wat betekent dat voor behandeling of zelfs genezing?

De oorzaak van Alzheimer is het afsterven van neuronen in de hersenen. Dat komt waarschijnlijk door ophopingen van het al eerder genoemde eiwit tau, én het eiwit amyloïde. Als die ophopingen tegengehouden kunnen worden vóórdat te veel neuronen afsterven, kan de ontwikkeling van de ziekte gekeerd worden.

Natuurlijk is meer onderzoek en ontwikkeling nodig voordat het zover is. Maar dit mag een mijlpaal genoemd worden in de zoektocht naar het stoppen van Alzheimer.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief