Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Vaccinaties met AstraZeneca uit voorzorg twee weken stopgezet

dinsdag 16 maart 2021, Tijd 10:13 uur

Na de eerdere berichtgevingen uit onder andere Denemarken en Italië, stopt nu ook Nederland tijdelijk met het toedienen van het AstraZeneca vaccin. De Nederlandse Medicijnautoriteit CBG adviseert, op basis van nieuwe informatie, om het vaccineren met AstraZeneca de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) te pauzeren in afwachting van nader onderzoek. Minister Hugo de Jonge laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij dit advies overneemt.

Nieuwe meldingen

Het advies van Medicijnautoriteit CBG is tot stand gekomen na nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gesteld. In eerste instantie was er alleen sprake van een beperkt aantal meldingen van trombose na vaccinatie. Echter, het CBG geeft aan dat er zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat bij deze nieuwe meldingen om ernstige, zeldzame verschijnselen van een verlaagd aantal bloedplaatjes én stolselvorming bij volwassen onder de 50 jaar. Nederland heeft momenteel (nog) geen overeenkomstige gevallen.

Nader onderzoek

Vooralsnog is er geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Denemarken en Noorwegen. Momenteel doet het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA nader onderzoek naar de klachten en bijwerkingen. “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts”, aldus minister De Jonge.

Meld onbekende klachten bij een arts

De mensen die nog wel een vaccinatie hebben gehaald met het Astra Zeneca vaccin, moeten goed in de gaten houden of ze na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgen met onverwachte of onbekende klachten. Het CBG adviseert om direct contact op te nemen met een arts als er bij mensen grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid ontstaan.

Het RIVM heeft inmiddels de GGD’s, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en branchevereniging Nederlandse GGZ ingelicht over het besluit. Alle geplande afspraken voor vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin zullen worden afgezegd. De betrokkenen krijgen hier uiteraard bericht over. Deze maatregel heeft geen invloed op de geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief

error: