Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Aantal heupfracturen fors gereduceerd door de Wolk heupairbag

zondag 24 maart 2024, Tijd 12:28 uur

In Nederland breken jaarlijks 25 duizend mensen hun heup. Sterker nog, iedere 4 minuten belandt er een persoon van 65 jaar of ouder op de spoedeisende hulp na een val. En dat is zorgelijk, want een derde van de mensen die een heup breekt, overlijdt binnen een jaar aan de gevolgen van de val. Om die reden is het van uiterst belang dat er oplossingen komen om het aantal heupfracturen te verminderen. De Wolk heupairbag is daar een goed voorbeeld van.

Angsten bij ouderen

Veel ouderen hebben last van angsten om te vallen als ze wandelen, tuinieren of fietsen. Dit belemmert hen in hun dagelijkse leven: de drempel om iets actiefs te ondernemen wordt daardoor veel hoger. Om die reden is de Wolk heupairbag in Nederland ontwikkeld. Het innovatieve, technologische hulpmiddel is ontworpen om de impact van een val te minimaliseren. Het doel van de Wolk is daarmee om het aantal heupfracturen te reduceren. Momenteel staat de teller al op 5 duizend succesvolle beschermingen bij een val. Hiermee toont de heupairbag aan dat het een belangrijke bijdrage kan leveren aan de mobiliteit en zelfstandigheid van valgevaarlijke mensen.

Onzichtbare gemoedsrust

De Wolk draag je, als riem/broek, onder je kleding. Doordat hij onzichtbaar is, vergeten velen zelfs dat ze hem dragen. Zodra de heupairbag een val detecteert van een persoon, blaast hij zichzelf meteen op om de heupen te beschermen. “Een tijd geleden viel ik met de fiets en ik was heel blij dat ik een Wolk om had, want ik had geen blauwe plek, helemaal niks. Ik ben nu veel minder onzeker om op pad te gaan”, aldus meneer Kremer uit Bussum, één van de gebruikers. Naast de fysieke bescherming, biedt de Wolk dus ook gemoedsrust aan de drager, zijn of haar familie en andere verzorgers.

Intrede bij zorgorganisaties

Vivium, een Nederlandse zorgorganisatie, maakt al jaren dagelijks gebruik van de Wolk heupairbag. “We zijn op locatie Naarderheem al jaren geleden betrokken geraakt bij de ontwikkeling van de Wolk heupairbag. Mooi om te zien dat het nu ook beschikbaar is voor mensen in de thuissituatie”, zo vertelt Marco Wisse, directeur van Vivium.

Zelf de heupairbag aanschaffen

Ook Conny Helder, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt het nationale belang van de Wolk: ”De afgelopen jaren hebben we gezien dat we heupfracturen bij een val kunnen voorkomen door op tijd een heupairbag te dragen. Eigenlijk moeten we de heupairbag overal in Nederland beschikbaar hebben voor de mensen die daar baat bij hebben.” Gelukkig is dat vanaf nu mogelijk. Ga voor meer informatie over de Wolk heupairbag naar de website en blijf langer onafhankelijk.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief