Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Steeds vaker sprake van alternatieve financieringsbronnen voor zorgvastgoed

dinsdag 14 januari 2020, Tijd 12:17 uur

Uit de 35e editie van de Financiële Zorgthermometer, een initiatief van FIZI en bureau Finance Ideas, blijkt dat tweederde van de zorginstellingen verwacht dat ze de komende drie jaar aanzienlijk meer gaan investeren in vastgoed dan de afgelopen drie jaar. Naar verwachting zullen zij zich, om de financiering te realiseren, voornamelijk wenden tot alternatieve financieringsbronnen in plaats van banken of zorgverzekeraars.

Veel zorginstellingen hebben last van verouderd vastgoed, terwijl de zorgvraag alleen maar verder toeneemt. Het RIVM en TNO schatten dat de vraag naar verpleeghuiszorg tot 2040 zal verdubbelen. De belangrijkste reden voor deze aanname is de vergrijzing. Volgens Actiz en de ANBO zijn er miljarden investeringen nodig om de woningnood voor ouderen te verhelpen.

Financiële Zorgthermometer

Het tweede kwartaal uit de Financiële Zorgthermometer 2019 toonde aan dat zorginstellingen onvoldoende budget beschikbaar stelden voor vastgoed. Echter, daar lijkt nu verandering in te komen; zorginstellingen lijken sinds het begin van 2020 vastbesloten om meer actie te ondernemen op de vraag naar meer vastgoed in de zorg. Om de financiering voor het zorgvastgoed rond te krijgen, verwachten zorginstellingen dat zij zich steeds vaker tot alternatieve financieringsbronnen zullen wenden. Denk hierbij aan pensioenfondsen, particuliere beleggers, woningcorporaties en private equity partijen. Banken lijken steeds minder populair en dat heeft te maken met de voorwaarden die ze stellen aan hun leningen. “Banken blijven voor de meeste zorginstellingen de meest belangrijke financieringspartner. Het verscherpen van de voorwaarden is maatschappelijk echter onwenselijk. Het is logisch dat zorginstellingen naar alternatieven bronnen kijken”, aldus Ellen Kalkhoven, voorzitter van FIZI.

Tevens blijkt uit de enquête dat zorgaanbieders de komende periode een lager financieel resultaat verwachten. Pim Diepstraten, directeur zorg bij Finance Ideas, zegt er het volgende over; “Het dalende vertrouwen in het financiële resultaat baart wel zorgen. Woningcorporaties en beleggers zijn nodig om de totale investeringsopgave te realiseren.”

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: