Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Doorbraak in Alzheimeronderzoek: Nieuw medicijn vertraagt ziekteproces en beschermt hersenen

zondag 28 mei 2023, Tijd 11:42 uur

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar een medicijn tegen Alzheimer. De ziekte is nog niet te genezen, maar onderzoekers werken hard om het ziekteproces te vertragen. En met succes: want een nieuw onderzoek toont veelbelovende resultaten voor een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer.

Resultaten delen op het internationale Alzheimercongres AAIC

Het medicijn is in staat om hersenschade tegen te gaan en het ziekteproces te vertragen. In juli zullen de resultaten van dit wereldwijde onderzoek in Amsterdam gepresenteerd worden op het internationale Alzheimercongres AAIC. Dit stemt Wiesje van der Flier, hoogleraar van het Alzheimercentrum van Amsterdam UMC hoopvol voor de toekomst. Ze kijkt dan ook uit naar een publicatie van de onderzoeksresultaten in een wetenschappelijk tijdschrift: “De resultaten zijn ook consistent met de resultaten van een vergelijkbaar medicijn die eind vorig jaar gepubliceerd werden. Dat geeft vertrouwen.”

Goedkeuring

Om het medicijn zo snel mogelijk op de Amerikaanse markt te krijgen, wordt er nu door het farmaceutisch bedrijf Eli Lilly and Company goedkeuring aangevraagd bij de Amerikaanse toezichthouder FDA. “Dit medicijn kan dan al snel beschikbaar komen op de Amerikaanse markt, samen met een ander medicijn dat de FDA al goedgekeurd heeft.” Echter, Van der Flier verwacht dat het dan nog zo’n 2 jaar duurt voordat het medicijn in Nederland verkrijgbaar is, omdat het medicijn ook goedgekeurd moet worden door de Europese toezichthouder EMA.

Tijdens de goedkeuringsprocedure worden belangrijke aspecten in overweging genomen. Zo wordt het medicijn toegediend met behulp van een infuus en dat brengt risico’s met zich mee. Er kunnen bijwerkingen optreden, zoals duizeligheid of wazig zien en in de meeste gevallen zijn deze klachten mild. Echter, in zeldzame gevallen kunnen er interne bloedingen ontstaan. Daarom is het van groot belang dat alle positieve en negatieve aspecten zorgvuldig tegen elkaar afgewogen worden.

Een relatief kleine groep patiënten komt in aanmerking voor het geneesmiddel. Dat komt, omdat het medicijn al in een vroeg stadium van het ziekteproces ingezet dient te worden. “De hersenschade van alzheimer ontstaat in een periode van twintig of dertig jaar. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van dementie ben je al laat”, aldus Van der Flier.

Stap in de goede richting

Ondanks dat het medicijn nog geen genezing voor de ziekte van Alzheimer is, beschouwt Van der Flier het wel als een belangrijke stap in de goede richting. Ook medicatie tegen andere vormen van dementie wordt momenteel onderzocht. Van der Flier hoopt dat al deze onderzoeken uiteindelijk leiden tot de mogelijkheid om de verschillende vormen van dementie te kunnen behandelen.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief