Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Bossche ouderen moeten opeens diep in de buidel tasten om fit te blijven

maandag 09 september 2019, Tijd 7:14 uur

Bossche ouderen zijn gepikeerd, boos, maar voornamelijk teleurgesteld. Het cursusgeld dat ze voor bewegingslessen kregen, wordt niet langer vergoed door hun ziektekostenverzekeraar. De reden; de gemeente Den Bosch heeft de organisatie van de ouderengym overgenomen. Hierdoor moeten de ouderen zelf zo’n honderd euro per jaar gaan betalen om bewegingslessen te krijgen en op deze manier fit te blijven.

Ad Hellings, inwoner van Den Bosch, is één van de gedupeerden. Al tien jaar sport zijn vrouw Annie één ochtend in de week in de Brede Bossche School Haren Donk en Reit. De bewegingslessen “Meer bewegen voor Ouderen” werden altijd georganiseerd door Vivent, in samenspraak met de afdeling S-Port van de gemeente Den Bosch en zorgorganisatie Van Neysnel.

Bewegingslessen

Echter, sinds dit jaar is Vivent gestopt en heeft de gemeente de bewegingslessen op zich genomen. De gemeente organiseert nu bewegingsactiviteiten onder de naam “Beweeg u fit”, maar daar is Hellings niet blij mee; “Ik kreeg onlangs de acceptgiro binnen voor de kwartaalbetaling. Ik heb die weer ingediend bij mijn ziekenfonds VGZ, maar daar kreeg ik te horen dat het niet meer wordt vergoed. Omdat de gemeente geen zorginstelling is, in tegenstelling tot Vivent. Daar werd ik toch wel heel boos over.”

De gemeente Den Bosch maakt al jaren reclame voor ouderen om zo lang mogelijk te blijven bewegen. “Ze hebben jarenlang gepropageerd om ouderen te laten bewegen. Ikzelf heb dat bijna twintig jaar gedaan vanuit Wijkplein Noord. Dit soort activiteiten zijn enorm belangrijk voor ouderen om niet in een isolement te raken. En nu zou dat moeten stoppen omdat ze het niet meer kunnen betalen”, aldus de Bosschenaar. Hellings heeft een zorgverzekering waarbij hij tweehonderd euro per jaar mag declareren voor (preventieve) sportactiviteiten. Maar de Bosschenaar kent verschillende ouderen die de dupe zijn van deze verandering, omdat ze niet genoeg geld hebben. Hierdoor kunnen ze niet meer sporten.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar VGZ heeft aangegeven nog niet te kunnen reageren op de gewijzigde situatie in Den Bosch. Echter, een woordvoerder van concurrent zorgverzekeraar CZ bevestigt dat een aantal aanvullende verzekeringen de kosten voor deze sportieve leefstijl dekken. “Voorwaarde is wel dat deze activiteiten worden gegeven door instellingen en organisaties die een link hebben met gezondheidszorg, zoals thuiszorg of GGD.” De gemeente valt niet onder die groep, dus CZ wil onderzoek doen naar het aantal gedupeerden in Den Bosch.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: