Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Brabantse “Pauzemobiel” zorgt voor geluksmomenten bij dementerenden

donderdag 23 juli 2020, Tijd 11:51 uur

Teun Toebes, initiatiefnemer van de zogeheten “Pauzemobiel”, werd in 2019 uitgeroepen tot Brabander van het Jaar. Toebes ziet het als zijn missie om dementiepatiënten geluksmomenten te bezorgen. Eerder deed hij dat door ze mee te nemen naar een nostalgische plek, maar nu neemt hij ze mee op een trip in zijn bijzondere autootje.

Pauzemobiel

Hij noemt het zijn Pauzemobiel, omdat “je tijd neemt om stil te staan bij het verleden”. De Brabander (21 jaar) heeft er alles aan gedaan om van zijn auto een knusse plek te maken. En volgens hem hoort daar een speciale inrichting bij. Zo is de kleur rood nergens te bekennen; “Deze kleur zorgt voor verkeerde prikkels bij mensen met dementie”, aldus Toebes. Daarentegen heeft hij juist wel veel kinderfoto´s in zijn auto gehangen. Die roepen mooie herinneringen op bij mensen met dementie.

Toebes is in het dagelijks leven verpleegkundige. Dat wil zeggen dat hij een drukke baan heeft. Toch vindt hij het heerlijk om in zijn vrije tijd ouderen rond te rijden. Het is zijn passie om ouderen een fijne dag te bezorgen.

Herkenning bij dementie

De Pauzemobiel is een beetje een gek autootje, maar de hele achterkant bestaat uit grote glazen en is daardoor wel heel praktisch. Toebes ziet zijn passagiers met de minuut blijer worden en opfleuren. Ook heeft Toebes de 91-jarige Gerrit rondgereden; “Gerrit is fantastisch. Hij heeft veel meegemaakt in zijn leven. Twee keer zijn vrouw verloren. En hij woont nu in een tehuis met maar liefst veertien dames om hem heen. Dus hij is, zoals hij het zelf zegt, weleens toe aan wat andere klets.” Ook Gerrit heeft genoten van de rit. Hij heeft zijn oude huis weer even kunnen bezichtigen en is op de plek geweest waar hij zijn afscheidsreceptie had. Kortom, een feest der herkenning voor mensen die leiden aan dementie.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

 

 

Nu in het nieuws archief