Cardiologen eisen miljoenen euro´s voor onterechte schorsing

woensdag 29 augustus 2018, Tijd 14:33 uur

In november 2012 werden drie artsen van het voormalig Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse voor één week geschorst. De reden voor de schorsing was dat er veel mis zou zijn op hun afdeling. Deze schorsing werd voor onbepaalde tijd verlengd. Nu stappen de drie cardiologen naar de rechter om miljoenen euro´s te eisen.

Sinds de schorsing in 2012 hebben de artsen nauwelijks kunnen werken, want niemand wilde een samenwerking met hun beginnen. Hun reputatie was aan gort. “Een van de artsen sprak toevallig goed Duits. Hij heeft ver onder zijn niveau nog een baantje kunnen krijgen”, aldus een advocaat van één van de artsen.

In eerste instantie werden de drie cardiologen slechts één week geschorst, omdat er te veel mis zou zijn met hun afdeling; het sterftecijfer was hoger dan gemiddeld en het morfineprotocol zou niet op de juiste manier gehanteerd worden. Echter, de schorsing werd voor onbepaalde tijd verlengd.

In november 2013 werd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend gemaakt dat zij de artsen voor de tuchtrechter wilde dagen. De commissie-Danner stelde in de tussentijd vast dat het sterftecijfer op de afdeling van de cardiologen niet hoger was dan in soortgelijke ziekenhuizen. Dat was reden voor de artsen om zelf naar de rechter te stappen.

De Raad van State gaf uiteindelijk toe dat de verlenging van de schorsing voor onbepaalde tijd te ver ging. Daardoor hebben de artsen 50.000 euro gekregen, maar volgens de advocaat willen ze meer;

“We weten allemaal dat cardiologen goed verdienende mensen zijn. En dan ineens heb je nul. Ze hebben allemaal hun huis moeten verkopen. Dat betekent ook dat je echt grote schade hebt. Alles bij elkaar is het een groot bedrag.”

Op 27 augustus verscheen de zaak voor de rechter. Die doet vermoedelijk uitspraak in november.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief