Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

De dementietrein; een verrijking voor ouderen met zware dementie

dinsdag 18 augustus 2020, Tijd 17:42 uur

Een treinreis maken terwijl je “vastzit” in een zorgcentrum? Het lijkt onmogelijk, maar zorgcentrum D’n Horstgraaf, gelegen in Venlo, heeft daar iets op bedacht. En de bewoners, die leiden aan vergevorderde dementie, fleuren er helemaal van op.

Velen zullen denken dat er een echte trein door het zorgcentrum rijdt, maar niets is minder waar. Een architect heeft, in samenwerking met de NS, een treincoupé nagebouwd met alles erop en eraan; treinstoelen, afvalbakjes en zelfs de noodrem is aanwezig.

Dementietrein

De treincoupé lijkt levensecht voor de ouderen, omdat er in het raampje een televisiescherm is geplaatst. Daarop wordt een film afgespeeld, waardoor het net lijkt alsof de trein daadwerkelijk over het spoor heen rijdt. De ouderen komen langs het station, zien de Nederlandse natuur en fleuren op, omdat ze herkenbare plekken zien. Hierdoor voelen ze zich vrij en beseffen ze even niet dat ze in een zorgcentrum zitten. En dat was volgens Anita van der Vight, teamleider bij het zorgcentrum, precies het doel van de dementietrein; “Het is een heel moeilijke doelgroep waarmee we werken. Ze zitten in hun eigen wereld en het is lastig te zien hoe de bewoners zich voelen. Sommige ouderen zie je in de trein helemaal opleven. Laatst bleef een meneer uren zitten.”

Innovatieve trein

Maar wat maakt de dementietrein zo bijzonder? Het succes achter deze innovatieve trein ligt volgens Van der Vight voornamelijk aan de herkenbaarheid en prikkels; “Alles is herkenbaar en het bewegende beeld van een razende trein zorgt voor rust bij de bewoners.” Het is van groot belang dat ouderen verschillende prikkels ervaren. Zo is er in het zorgcentrum ook een herkenbaar kapelletje dat in de buurt staat; “We kijken op welke prikkels mensen aanslaan. Iedere bewoner heeft wat anders nodig.”

Van der Vight is trots op de, volgens haar eerste, dementietrein in een zorgcentrum. Niet alleen de bewoners zijn erover te spreken. Ook familieleden zijn blij met het eindresultaat; “Als je niet weet hoe het eruit ziet, is het moeilijk voor te stellen wat we nou precies van plan waren. Maar nu het klaar is, is de familie ook heel enthousiast.”

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: