Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Digitalisering onmisbaar in de (ouderen)zorg van de toekomst

maandag 30 augustus 2021, Tijd 10:02 uur

De komende jaren staat de zorg voor een grote uitdaging; de standaard in de ouderenzorg hoog houden met de groeiende, dubbele vergrijzing en de personeelstekorten. Dit staat beschreven in de Dialoognota Ouder Worden 2020-2040 die de Tweede Kamer een aantal maanden geleden presenteerde. Digitalisering is noodzakelijk om de ouderenzorg voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden, maar er heerst toch veel angst.

Nederlandse ouderenzorg

 De standaard voor de Nederlandse ouderenzorg is erg hoog. Echter, er wordt gevreesd en getwijfeld of deze kwaliteit ook in de toekomst gegarandeerd kan worden. Anneke Augustinus, directrice van Vilans, denkt van niet: “In de nota worden een aantal concrete en praktische oplossingen geboden. Er moeten bijvoorbeeld meer voor ouderen geschikte woningen komen. Want hoe beter de leefomgeving is, hoe langer ouderen zelfstandig thuis kunnen wonen.” Ook innovatie, digitalisering en technologie zijn belangrijke aandachtspunten.

Het chronische personeelstekort met de dubbele vergrijzing is de grootste uitdaging. Met dubbele vergrijzing wordt de groep “oudere” ouderen van boven de 85 jaar bedoeld. Deze groep wordt steeds groter, terwijl de zorgvraag bij deze groep ook het grootste is. De inzet van technologie en digitalisering kan hierbij ondersteunen. Veel zorgorganisaties zijn hier al mee aan het experimenteren.

Toch valt het Augustinus op dat er ook nog altijd veel angst heerst voor digitalisering in de ouderenzorg; “Dat is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat er al zoveel gebruik wordt gemaakt van technologie met bijvoorbeeld apps als stappen- en calorieëntellers.”

Innovaties in de zorg

Toch zal de zorgsector eraan moeten geloven; digitalisering is onmisbaar in de toekomst. Zo is er recentelijk gestart met serious gaming; “Via een computerspel kan een mantelzorger leren over de aanpak van dagelijkse zorghandelingen zoals eten, aankleden en douchen. Met zulke innovaties maak je kennis veel breder toegankelijk en niet alleen voor zorgprofessionals. Het mooie aan serious gaming is dat dit gebeurt op een manier van communiceren die veel beter past bij de volgende generatie. Hiermee is alle relevante kennis voor iedereen toegankelijk en beschikbaar”, aldus Augustinus.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

 

Nu in het nieuws archief

error: