Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

 • Kleine vaste zorgteams
 • Met professionele zorgverleners
 • Uitstekende referenties
 • Zorg met respect en aandacht
 • In uw eigen vertrouwde omgeving
 • Lid van branchevereniging
 • HKZ gecertificeerd

Druk op zorgpersoneel neemt toe, kwaliteit blijft hoog

vrijdag 23 februari 2024, Tijd 16:38 uur

Wat zouden we zonder ons toegewijde zorgpersoneel moeten? Ondanks dat zij steeds verder onder druk komen te staan, blijven zij zich met hart en ziel inzetten. Dankzij die inzet is de kwaliteit van zorg nog steeds hoog, hoewel die wel dalende is.

Een 7,2. Dat is het cijfer dat het zorgpersoneel zelf aan de kwaliteit van zorg geeft in 2023. Het is een gemiddelde van de scores die verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, begeleiders en praktijkondersteuners geven. Daarnaast geven zij de veiligheid van de zorg een 7.

Prima cijfers, ruime voldoendes. Maar 44% van de zorgprofessionals geeft óók aan dat de zorgkwaliteit daalt. Althans, dat ervaren zij zo. 29% ziet de veiligheid van de zorg in het geding komen.

De cijfers op een rij

 • 61% van de ondervraagden stellen dat de kwaliteit van zorg die zij geven ‘(zeer) goed’ is.
 • 21% vindt de kwaliteit van zorg ‘regelmatig’ tot ‘vaak’ onvoldoende.
 • 31% ervaart het werk alsof ze in een crisissituatie werken.
 • 44% vindt dat de kwaliteit van zorg verslechterd is.
 • 46% vindt dat het veiligheidsbeleid (zeer) goed is.
 • 29% vindt dat de veiligheid in de zorg verslechterd is.

Deze statistieken komen uit de 2-jaarlijkse Monitor Kwaliteit en veiligheid van zorg 2023. In totaal deden 841 verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, begeleiders en praktijkondersteuners mee. Deze zorgprofessionals werken verspreid over het hele land en over alle sectoren (ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, wijkverpleging, verpleeghuiszorg of huisartsenzorg).

Redenen voor dalende kwaliteit en veiligheid

De zorgprofessionals die verslechteringen op het gebied van kwaliteit en veiligheid zien, geven daarvoor ook redenen aan. Die laten zich raden: tijdsgebrek, hoge werkdruk en personeelstekort. Het zijn de inmiddels overbekende problemen die de zorg plaagt.

Voor de kwaliteit en veiligheid is voldoende personeel – en met name voldoende gekwalificeerd personeel – natuurlijk cruciaal. En daar schort het vaak aan. De ondervraagde zorgprofessionals die een daling in kwaliteit en veiligheid ervaren, geven dan ook vaak aan dat zij werken in een omgeving met onvoldoende competent personeel.

Aan de positieve kant zeggen zorgprofessionals die juist positief zijn, opvallend vaak dat zij voldoende zeggenschap hebben over de zorg die zij bieden. Evenals over de kwaliteit van verslaglegging.

Kwaliteit en veiligheid in de particuliere thuiszorg

Een zorgsector waar de kwaliteit en veiligheid van zorg constant van hoge kwaliteit is, is de particuliere thuiszorg. Dat heeft alles te maken met de ruimte en rust die de medewerkers krijgen. Zij hoeven zich niet te haasten van cliënt naar cliënt. De cliënt zelf bekostigt de zorg immers.

Hier meer over weten? Bekijk ons zorgaanbod >

 

Nu in het nieuws archief