Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Geen extra verpleeghuisplekken in de toekomst

maandag 09 mei 2022, Tijd 10:00 uur

Nederland vergrijst en naar verwachting zullen er in de toekomst veel meer mensen ouderenzorg nodig hebben. Echter, Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg, liet afgelopen vrijdag nogmaals weten dat er wat betreft haar geen extra verpleeghuisplekken bij zullen komen. Dit vertelt ze aan tafel bij het programma Meldpunt.

Ouderen zo lang mogelijk fit en zelfstandig houden

Volgens Helder zet het kabinet in op preventie: ouderen zo lang mogelijk fit en zelfstandig houden, zodat ze langer thuis kunnen blijven. Ze verwacht dat, zelfs dementiepatiënten, met verpleegzorg thuis kunnen blijven wonen. En dat is volgens Helder ook nodig, want de zorg zal structureel anders ingevuld moeten worden in de toekomst: “De 130.000 verpleeghuisplekken die we nu hebben, behouden we. Maar we kunnen de groei van 25.000 verpleeghuisplekken die we nodig hebben niet op dezelfde manier vormgeven, omdat we daar de medewerkers niet voor hebben.” Daarmee herhaalt ze wat ze ook al in de Tweede Kamer heeft gezegd.

Andere vormen van verpleeghuiszorg

De zorgsector kampt nu al met personeelstekorten en dat gaat in de toekomst alleen nog maar voor meer problemen zorgen. Daarom is het volgens de minister onmogelijk om op deze manier door te gaan met het leveren van ouderen-, en verpleeghuiszorg. Het kabinet onderzoekt welke andere vormen van verpleeghuiszorg er mogelijk zijn. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de administratieve werkzaamheden van zorgverleners te beperken. Ze zijn daar momenteel eenderde van hun tijd aan kwijt, terwijl ze die tijd liever besteden aan persoonlijke zorg “aan het bed”.

Als verpleegzorg thuis écht niet meer mogelijk is, dan moet er volgens Helder een verpleeghuisplek beschikbaar zijn voor de betreffende persoon. Wat er precies wordt bedoeld met de criteria voor “écht niet langer thuis kunnen blijven wonen” om in aanmerking te komen voor een verpleeghuisplek, is onduidelijk. Helder laat zich hier niet over uit.

Branchevereniging ActiZ is niet tevreden met dit vooruitzicht. Volgens de organisatie houdt het kabinet zich hiermee niet aan de in 2021 gemaakte bestuurlijke afspraken. Destijds gaf het kabinet aan dat er voor 2026 maar liefst 25.000 nieuwe verpleeghuisplekken bij zouden komen. Het ging hierbij om verschillende vormen van verpleegzorg.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief