Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Hbo-opleiding verpleegkunde wordt steeds populairder onder de studenten

maandag 28 juni 2021, Tijd 10:55 uur

Het personeelstekort in de zorg is een onderwerp waar (in de politiek) veel over gesproken wordt. Toch lijkt het erop dat steeds meer studenten kiezen voor een opleiding in de richting van zorg en welzijn. Vooral het aantal hbo’ers is de afgelopen jaren flink toegenomen. Opvallend is dat studenten steeds vaker kiezen voor een hbo-opleiding verpleegkunde. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

HBO-opleiding verpleegkunde

Maar liefst 9100 studenten begonnen het afgelopen studiejaar (2020-2021) aan een . Het jaar daarvoor was dit aantal 12 procent lager en 10 jaar geleden slechts de helft. Tijdens de opleiding leren verpleegkundestudenten om complexe zorg te verlenen en organiseren. Vaak komen ze terecht in de geestelijke gezondheidszorg, de wijkverpleging, het ziekenhuis of een huisartsenpraktijk.

De onderzoekers zien voornamelijk de afgelopen twee jaar een flinke toename. Mogelijk heeft dat te maken met de afschaffing van de numerus fixus: “De meeste instellingen hebben de numerus fixus op deze opleidingen met ingang van studiejaar 2019-2020 afgeschaft”. Een numerus fixus houdt in dat een opleiding een maximumaantal beschikbare plekken voor studenten heeft. Wanneer er zich meer studenten aanmelden, geldt een selectieprocedure. Bovendien neemt ook het totale aantal hbo-studenten met een opleiding in de richting van zorg en welzijn toe. Vorig jaar begonnen er krap 46.000 studenten aan zo’n opleiding. Dit jaar waren dat er maar liefst 52.000.

72.000 mbo’ers opleiding in de zorg

Op het mbo is dat anders. Daar kozen 72.000 mbo’ers voor een opleiding in de zorg. Dat is minder dan het jaar ervoor. Het aantal mbo-studenten dat koos voor een verpleegkunde opleiding bleef ongeveer gelijk. Echter, er waren minder gegadigden voor de opleiding tot verzorgende individuele gezondheidszorg.

Door de coronacrisis zijn er juist meer zorgprofessionals nodig. De zorgsector verwacht twee jaar nodig te hebben om alle uitgestelde operaties in te halen. En dat wordt een uitdaging, want door het stressvolle jaar is er veel zorgpersoneel langdurig uitgevallen door depressieve klachten en burn-outs. Dat blijkt uit een onderzoek van NU’91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals.

Auteur, redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: