Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Jungheimercafé opent nu ook deuren in Zwolle

maandag 12 september 2022, Tijd 11:02 uur

Dinsdag 6 september is het zo ver: voor het eerst zal het Jungheimercafé georganiseerd worden in Zwolle. Steeds meer jonge Nederlanders worden gediagnosticeerd met dementie. Dat betekent dus ook dat er steeds meer mantelzorgers en naasten zijn die met de hersenaandoening te maken krijgen. Om deze groep de kans te geven om informatie te verkrijgen, elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen, wordt er een speciale ontmoetingsplaats gecreëerd.

Jonge dementiepatiënten

Het “café” is in Zwolle en richt zich op jonge dementiepatiënten en hun naasten. Mensen vanuit de hele regio zijn welkom om elkaar te ontmoeten. Dementie op jonge leeftijd begint vaak tussen de 40 en 65 jaar. Momenteel wonen er in Overijssel zo’n duizend jonge mensen met dementie volgens Alzheimer Nederland. Naar verwachting zullen dat er in 2050 maar liefst twee keer zoveel zijn.

Vaak wordt dementie geassocieerd met geheugenproblemen, maar bij jonge mensen uit de hersenziekte zich voornamelijk in gedragsveranderingen. De eerste ziekteverschijnselen worden in veel gevallen niet gelinkt aan dementie. “Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Het huishouden wordt een probleem. Of iemands naaste merkt veranderingen op, bijvoorbeeld in het gedrag of met de taal. Veelal worden deze klachten toegekend aan overspannenheid, depressie of relatieproblemen”, aldus een woordvoerder van Alzheimer Nederland.

Groep jonge dementerenden groeit maar aanbod is beperkt

In Utrecht en Friesland werden al eerder Jungheimercafés geopend. Deze cafés zijn tot stand gekomen, omdat de groep jonge dementerenden groeit, maar het aanbod beperkt is. Een Jungheimercafé is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jonge mensen met een vorm van dementie, hun partners en/of mantelzorgers en mensen die graag meer over de ziekte willen weten. Het is een plek waar ze met elkaar kunnen praten, ervaring kunnen delen en informatie kunnen krijgen over hoe ze het beste om kunnen gaan met de hersenziekte. In Zwolle is het een nieuw initiatief. De avond wordt georganiseerd door vrijwilligers en professionals van Alzheimer Nederland, ZwolleDoet! en het Netwerk Dementie IJssel- en Vechtstromen.

Op 6 september zal de eerste avond van het Jungheimercafé in Zwolle plaatsvinden. De avond staat in het teken van elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. Vanaf 19:00 uur is de inloop en om 19:30 start de bijeenkomst. Deze zal tot 21:00 uur duren. Daarna kan de avond nabesproken worden door de mensen die daar behoefte aan hebben.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: