Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Kamerbrief van minister de Jonge meldt; meer crisisteams nodig voor complexe zorg

dinsdag 11 februari 2020, Tijd 10:53 uur

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de zorg voor mensen met een beperking of een zeer complexe zorgvraag verbeteren. Het programma “Volwaardig Leven” moet ervoor zorgen dat deze groep niet meer vastloopt in het systeem. Momenteel kunnen deze patiënten geen goede plek vinden of krijgen, waardoor ze regelmatig moeten verhuizen van zorglocatie. Echter, juist deze groep heeft baat bij stabiliteit en structuur. Daarom laat minister de Jonge in de Kamerbrief “Complexe Zorg Volwaardig Leven” weten dat er maatregelen nodig zijn.

Crisis- en ondersteuningsteams

Momenteel zijn er twee crisis- en ondersteuningsteams (C.O.T.’s). Eind 2020 moet dat aantal zijn uitgebreid naar tien tot vijftien teams. Deze teams hebben als doel om zoveel mogelijk patiënten met een beperking of complexe zorgvraag te ondersteunen op de plek waar ze zitten. Echter, dit is niet in alle situaties mogelijk. Daarom belooft minister de Jonge in de Kamerbrief dat er meer maatwerkplekken in de Wlz gerealiseerd zullen worden. Op dit moment zijn er C.O.T.´s in slechts een paar regio’s: Kennemerland-Waterland/Zaanstreek en Utrecht/’t Gooi. De bedoeling is dat aan het einde van het jaar in alle regio’s C.O.T.´s beschikbaar zijn, zo staat vermeld in de Kamerbrief.

crisisteams

Het belang van C.O.T.’s

In 2018 zijn de eerste en huidige twee C.O.T.’s opgericht. Sindsdien zijn er 59 crisismeldingen binnengekomen. De C.O.T.’s hebben in 33 gevallen een crisisopname kunnen voorkomen. Deze positieve ervaringen hebben ervoor gezorgd dat minister de Jonge het aantal teams uit wil breiden. Ieder team zal uit minstens één ggz-aanbieder en één VG-aanbieder bestaan. Hierdoor kunnen kennis en expertise uit beiden sectoren gebundeld worden.

Plan(nen) van aanpak

Ondertussen hebben maar liefst 46 (initiatieven van verschillende) zorgaanbieders bij zorgkantoren gemeld dat zij één of meerdere maatwerkplekken willen realiseren. Zij hebben een plan van aanpak ingeleverd bij zorgkantoren, die in januari en februari 2020 inhoudelijk beoordeeld zullen worden. Daarbij wordt er ook gekeken naar het aantal patiënten dat per regio een plek nodig heeft. Vanaf 1 maart 2020 zullen de zorgkantoren bekendmaken of en welke aanbieders, welke plekken zullen realiseren. Nog voor de zomer zal minister de Jonge met een update over de voortgang komen.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief