Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Liduina Boxtel opent speciale afdeling voor patiënten met corona en dementie

maandag 23 maart 2020, Tijd 15:17 uur

Afgelopen woensdag is er in het zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel een speciale corona-afdeling geopend met vijftien bedden. Deze corona-afdeling is speciaal te noemen, omdat het patiënten met dementie opvangt. Maar liefst twintig verpleegkundigen en verzorgenden en drie artsen zijn betrokken bij, – en verantwoordelijk voor- deze afdeling.

Afdeling speciaal voor dementerenden

De afdeling is tevens bedoeld voor dementerenden waarbij thuisisolatie met hulp van thuiszorg geen optie meer is. Jef Mol, clusterdirecteur van Zorggroep Elde Maasduinen, is trots op het feit dat deze speciale afdeling zo snel gerealiseerd kon worden. “In amper een week tijd is een uniek samenwerkingsverband ontstaan van elf ouderenorganisaties als Zorggroep Elde Maasduinen, Laverhof, BrabantZorg en anderen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis ondersteunde ons daarbij op een geweldige wijze. Vanaf vandaag starten we met een cohort-afdeling voor oudere coronapatiënten”, aldus Jacqueline Joppe, voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Elde Maasduinen.

De taken werden verdeeld; het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft de bedden geleverd en alle ouderenorganisaties hebben gezorgd voor beschikbare verpleegkundigen en verzorgenden. Ook ziekenhuishygiënisten waren betrokken. Zij konden controleren of de beschikbare ruimte kon dienen als corona-afdeling; “Afdeling drie in de hoogbouw van Liduina in Boxtel stond nog leeg. Dus konden we samen snel schakelen. De afdeling ligt ideaal. Met een geheel eigen opgang en lift. Dus veilig geïsoleerd van de andere gebouwen met verpleeghuisbewoners. Er was wel een verbouwing nodig. Want er moest een ruimte komen waar verpleging zich in ‘schoon gebied’ kan omkleden om in ‘besmet gebied’ te kunnen werken”, zo meldt Mol.

Cohort-afdeling voor oudere coronapatiënten

Het voordeel van zo’n cohort-afdeling is dat de verpleging zich maar één keer hoeft om te kleden als ze aan het werk zijn op de corona-afdeling. “Dat betekent niet na één verzorging bij een bed elke keer alles uittrekken en naar het volgende kamertje en weer nieuwe kleding aantrekken. Zo gebruiken we de schaarse mondmaskers en speciale werkschorten optimaal”, aldus Mol.

Ook Joppe ziet een groot voordeel; “De ziekenhuizen lopen over van drukte. Corona-patiënten met dementie vergen extra aandacht. Wij zijn gewend om daarmee te werken in de ouderenzorg. En zo ontlasten we afdelingen van het ziekenhuis die nu een tweede golf corona-patiënten verwacht.

Hoelang de afdeling intact blijft is nog onduidelijk. Dat hangt af van de ontwikkelingen omtrent het virus in Brabant en de regio Meierij. Jacqueline Joppe sluit af met de volgende woorden; “We zijn bijzonder blij dat veel verpleegkundigen en verzorgenden zich als vrijwilliger hebben gemeld vanuit de ouderenzorgorganisaties.”

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Nu in het nieuws archief

error: