Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Oproep aan politiek: zorg moet eenvoudiger en menselijker!

vrijdag 01 september 2023, Tijd 8:59 uur

Dit jaar zijn er nieuwe verkiezingen in Nederland. Reden voor V&VN om alvast een manifest aan het nieuwe kabinet te schrijven. Want als we zo doorgaan, is Nederland niet opgewassen tegen de vergrijzing. Aldus V&VN.

“Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig. Ingrijpende maatregelen en forse investeringen zijn noodzakelijk. De toekomst van de gezondheidszorg is hét onderwerp bij de aankomende verkiezingen”, stelt V&VN-bestuurder Jaap Kappert.

Kortom: het moet anders, want de maatschappij verandert ingrijpend. Daar moet Nederland zich op voorbereiden. Anders is er straks voor veel mensen geen toegang meer tot goede zorg.

Welke ingrijpende maatregelen stelt V&VN dan voor? Hieronder behandelen we ze één voor één.

Maak zorgopleidingen aantrekkelijker

De beroepsbevolking krimpt door de vergrijzing. En juist dáárom hebben we in de toekomst meer zorgpersoneel nodig. Maar de sector is niet populair, onder andere door de hoge werkdruk en relatief lage lonen.

Kappert: “Iederéén ziet nu de personeelstekorten in de zorg, de wachtlijsten bij de ggz en verpleeghuizen, de snel ouder wordende bevolking met meerdere ziektes. Terwijl er nu meer mensen áán de zorg werken, dan ín de zorg. Die verhouding is scheef.”

Dus wat kun je daaraan doen? Eén maatregel is: les- en collegegeld voor zorgopleidingen afschaffen. Zo kun je in ieder geval de instroom verhogen.

Daarnaast wil V&VN grote investeringen in opleidingsplekken en stages. Denk aan hogere beloning: ten minste het minimum (jeugd)loon. Zorg daarnaast voor goede begeleiding, aldus V&VN.

Geen zinloze registraties meer

Het is dé doorn in het oog van uitvoerend zorgpersoneel: de administratie door talloze registraties. Zorgpersoneel vindt niet alleen het werk vervelend, het voelt ook als wantrouwen in hun kennis en kunde. Bovendien kost het ontzettend veel tijd. Tijd die ze veel liever besteden aan cliënten.

Kortom: schaf minimaal de helft van de registraties af, vind V&VN. Met name de ‘zinloze registraties’. Beperk de last tot registraties die met neme gericht zijn op de kwaliteit en veiligheid van de zorg. En versimpel andere, zoals die voor het afrekenen van zorg.

Leiding naar uitvoerende zorgprofessionals

Managers moeten een stap terug doen, als het aan V&VN ligt. Dat betekent dat zorgprofessionals als verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten meer de leiding krijgen. Managers kunnen dan een meer ondersteunende rol vervullen.

Investeer in zorgplekken

verpleeghuisplekken, de wijkverpleging, de ggz en de gehandicaptenzorg…over de hele breedte moet fors geïnvesteerd worden in genoeg zorgplekken voor mensen die hulp nodig hebben.

Betere ondersteuning van mantelzorgers

Personeelstekorten los je niet zomaar op. Hoe dan ook zullen mantelzorgers steeds meer moeten doen. Steeds meer mensen zullen ook mantelzorger wórden.

Dus: ondersteun heen beter, zegt V&VN. Zowel wettelijk als financieel.

Zal het nieuwe kabinet luisteren?

V&VN stuurt het manifest naar het toekomstige kabinet van Nederland. Zal zij luisteren? Dat moet nog blijken. Maar één ding is duidelijk: de zorg moet anders, want zo schiet de sector tekort in de toekomst.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief