Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Met cabaret aandacht vragen voor dementie

donderdag 17 september 2020, Tijd 19:53 uur

Leven met dementie; patiënten schamen zich soms voor hun hersenziekte en naasten zouden vaak wel een handleiding willen hebben waarin staat hoe ze het beste met hun geliefde, vriend, buurman, familielid, enz. om moeten gaan. Reden genoeg voor Manon Kroezen om een theatervoorstelling te maken over de hersenziekte. Zij is drie dagen per week werkzaam als zorgverlener op de dagopvang voor dementerenden en vindt het leuk om dit te combineren met cabaret.

De aanleiding voor de theatervoorstelling? Drie jaar geleden leerde ze Rudy kennen op de dagopvang. Een oude heer die compleet de weg kwijt was. Die tijd was voor Kroezen een emotionele achtbaan en veranderde haar blik op de hersenziekte voorgoed. Daarom heet de voorstelling; Rudy hoort er ook nog bij.

dementie

Dementie

Aandacht voor dementie

De show is uiteraard humoristisch, maar geeft ook een realistisch beeld van wat er zich afspeelt in de gedachten van een patiënt of zijn of haar naasten. Het is confronterend en liefdevol tegelijk; “Rudy schaamde zich dood voor zijn ziekte. Ik zag dat al terug in kleine dingen die hij vermeed uit angst om te falen, zoals een appeltje schillen of de tafel dekken.” Volgens Kroezen weet het grote publiek te weinig over dementie en dat is een kwalijke zaak, want iedereen kan ermee in aanraking komen. Ze wil aandacht vragen voor dementie door middel van haar show; “Rudy’s vrouw ging kapot van verdriet door onbegrip van de buitenwereld. Ze kreeg bijvoorbeeld kerstkaarten zonder Rudy’s naam erop, terwijl hij nog gewoon leefde. Zelfs direct na zijn begrafenis begrepen mensen niets van haar rouw, want ze was hem toch al jaren kwijt?” Kroezen schreef daarom speciaal een lied voor de vrouw van Rudy, genaamd Ik kan zo nog wel door. In dit lied beschrijft ze hoe het is om een geliefde met dementie te hebben.

Theatervoorstelling over maatschappelijke thema´s

Manon Kroezen, geboren in 1992, maakt theatervoorstellingen over maatschappelijke thema´s, zoals dementie. Ze stond in 2018 in de halve finale van het Leids Cabaret Festival. Daarnaast zet ze haar muzikale talenten in als begeleider bij een kleinschalige dagbesteding voor dementiepatiënten.

Donderdag 24 september start Kroezen met haar theatertour over Rudy. Ze gaat heel Nederland door, maar start in het Posttheater in Arnhem.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: