MMC innoveert en gaat operaties uitvoeren met een Senhance-operatierobot

zondag 15 juli 2018, Tijd 6:45 uur

Het Maxima Medisch Centrum (MMC), locatie Veldhoven, heeft een primeur in Nederland; zij zijn het eerste ziekenhuis in Nederland dat ingewikkelde kijkoperaties gaat uitvoeren met een Senhance-robot. Deze robot zal ingezet worden bij operaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie.

Binnenkort kunnen patiënten die geopereerd moeten worden, geholpen worden door een Senhance-operatierobot. Zij kunnen terecht in het Maxima Medisch Centrum in Zuidoost-Brabant. Het nieuwe operatiecomplex van het MMC in Veldhoven gaat beschikken over de Senhance-operatierobot. Tot op heden moesten patiënten afreizen naar ziekenhuizen buiten de regio om geopereerd te kunnen worden door een robot, maar dat is over een tijdje dus niet meer nodig.

“De robot vervangt ons niet, maar maakt het werk wel nauwkeuriger. Moeilijk bereikbare plekken in het lichaam waar weinig ruimte is, zoals diep in het bekken, zijn makkelijker te opereren. Ook de ergonomie voor de operateur verbetert, waardoor we fitter zijn en met meer focus werken”, aldus Kevin de Laet, uroloog in het MMC.

Robot

Het Maxima Medisch Centrum en de MSB de Medici (maatschap van medische specialisten) delen de kosten voor de robot. “We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren. Daarom heeft MMC een samenwerking opgezet met de leverancier en de Technische Universiteit Eindhoven”, zo stelt gynaecoloog Marlies Bongers.

In eerste instantie gaat de Senhance-operatierobot gebruikt worden bij complexe ingrepen. Denk hierbij aan urologische, baarmoeder- en maagdarmoperaties. Half oktober gaat het MMC, locatie Veldhoven, het nieuwe operatiecomplex en centrum gebruiken voor dagbehandelingen. Het operatiecomplex bevat acht, nieuwe operatiekamers, waarvan er één in orde wordt gemaakt voor robotchirurgie. De verwachting is dat daar jaarlijks driehonderd operaties uitgevoerd gaan worden met de robot.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

*

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Nu in het nieuws archief