Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Opereren met een robot; het Catharina Ziekenhuis ziet veel voordelen bij darmkankerpatiënten

zaterdag 20 juni 2020, Tijd 11:27 uur

Sinds vorig jaar maart maakt het Catharina Ziekenhuis gebruik van de Da Vinci Xi operatierobot. Deze werd tot het begin van dit jaar voornamelijk ingezet bij complexe gynaecologische en urologische kankeroperaties. Echter, sinds kort worden ook darmkankerpatiënten geopereerd met de robot. Het ziekenhuis is een landelijk verwijscentrum voor darmkanker en wil patiënten alles kunnen bieden voor een “behandeling op maat”. Ook de robot wordt daar nu voor gebruikt.

Robot biedt uitkomst

“De robot biedt uitkomst op die momenten dat we met een normale kijkoperatie tegen de grenzen aanlopen. Met de robot kan je het dan nét beter zien, het weefsel beter en makkelijker ‘opspannen’, omdat er een extra hand is. Die van de robot!”, aldus chirurg dr. Bloemen. Patiënten waarbij darmkanker is geconstateerd worden bij voorkeur geopereerd middels een kijkoperatie, want dat is voor de patiënt minder belastend dan wanneer de buik helemaal open gaat. “We bekijken altijd per patiënt wat de beste optie is, maar met de inzet van de robot hebben we operatief nu alles in huis.”

robot

Robot

Bloemen vindt de verbetering van het zicht het grootste voordeel. “Bij endeldarmkanker opereer je vaak in het kleine bekken, de ruimte is daar beperkt, net als het zicht. De robot is door zijn bewegingsvrijheid en het 3D zicht van grote meerwaarde. Je kunt veel meer inzoomen op het te opereren gebied.” Maar ook voor de artsen is er een groot voordeel volgens Bloemen; “Je opereert namelijk zittend. Hierdoor is er veel minder overbelasting van nek, schouders en rug.”

Landelijk verwijs, – en expertisecentrum voor darmkanker

Het Catharina Ziekenhuis is een landelijk verwijs, – en expertisecentrum voor darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. De expertise van het ziekenhuis is het opsporen en behandelen van zowel vroege als vergevorderde (endel)darmkanker. Tevens wordt er in het ziekenhuis veel onderzoek gedaan naar de behandeling van darmkanker om deze in de toekomst te kunnen verbeteren.

Kortgeleden heeft het ziekenhuis een subsidie van drie miljoen euro ontvangen van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Deze subsidie wordt ingezet om de zorg voor darmkankerpatiënten te verbeteren. Er worden vier innovatieve onderzoeken gestart en er wordt een landelijk netwerk opgericht voor onderwijs, onderzoek en het uitwisselen van kennis en expertise.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: