Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Ouderenzorg moet anders; te duur en inefficiënt

dinsdag 04 juni 2019, Tijd 9:12 uur

Volgens Henk Kamp, voorzitter van Actiz (een organisatie voor zorgondernemers), moet de zorg drastisch veranderen. Als de zorgsector met het huidige systeem doorgaat, zal de zorg voor ouderen en chronisch zieken langzaamaan verdwijnen. Het is te duur, inefficiënt en te arbeidsintensief. “De samenleving moet zorgzamer worden”, zo meldt Kamp in een interview met het dagblad Trouw.

Actiz

Kamp wil extra aandacht voor de naderende veroudering van Nederland en alle zorg die daarbij komt kijken. Volgens de voorzitter van Actiz hebben Nederlanders geen enkel besef van het feit dat de zorg voor ouderen zal verdwijnen als het huidige systeem niet veranderd. Kamp wil dat iedereen meedenkt over mogelijke oplossingen voor betere en efficiëntere zorg.

Cliënten centraal in zorgsector

Kamp laat in het interview weten dat de zorg minder volgens gemiddelden en theoretische modellen ingevuld moet worden. Echter, zorgaanbieders geven aan dat het lastig is om een juiste balans te vinden tussen zorg op maat en de regel- en controlezucht waar de zorg onder lijdt. Om die reden wil Kamp graag af van de overdaad aan regels in de zorg. In de zorgsector moeten de cliënten centraal staan en niet het afleggen van verantwoording of het invullen van formulieren. Dat is uiteraard ook belangrijk, maar dat kost nu te veel tijd, waardoor de 400 duizend zorgprofessionals in Nederland te weinig aandacht kunnen besteden aan hun cliënten. “Registratie moet je alleen doen als de gegevens echt noodzakelijk zijn om financiering toe te kennen en als het de zorg voor mensen verbetert’, zegt Kamp.

Belangrijke rol voor bestuurders

De voorzitter van Actiz benadrukt in het interview dat bestuurders een belangrijke rol spelen bij de innovatie van de (ouderen)zorg. Bestuurders worden regelmatig neergezet als onderdeel van het probleem door de media. Echter, Kamp heeft in de praktijk een andere indruk gekregen. Anderhalf jaar lang bezocht hij verschillende zorginstellingen; “Je kunt niet voor miljoenen mensen zeven maal 24 uur per dag 365 dagen per jaar zorg verlenen als dat niet goed is georganiseerd. De managers en bestuurders zorgen daarvoor. Zij zijn ook belangrijk bij de vernieuwing van de ouderenzorg.”

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: