Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Prikken met AstraZeneca vaccin kan veilig worden hervat

maandag 22 maart 2021, Tijd 16:46 uur

De lichten voor het coronavaccin van AstraZeneca gaan weer op groen. Het vaccineren met AstraZeneca werd uit voorzorg gepauzeerd na verschillende meldingen uit meerdere landen in Europa, maar op korte termijn zullen de vaccinaties weer worden hervat. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Hugo de Jonge weten dat het prikken in de loop van deze week kan worden herstart.

 Dit besluit is tot stand gekomen na de nieuwste wetenschappelijke inzichten van het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG. Zij geven aan dat de tijdelijke pauze niet langer nodig is, omdat het vaccin veilig en effectief is. En belangrijker nog: de voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus zijn vele malen groter dan de risico’s die eraan verbonden zijn.

Oordeel van EMA over AstraZeneca vaccin

Het AstraZeneca-vaccin is veilig en effectief, zo was en blijft het oordeel van EMA. Het voorkomt besmettingen en dus ziekte, ziekenhuisopname en sterfte. We hebben vorige week zondag bewust op de pauzeknop gedrukt, uit voorzorg. Bijwerkingen zijn er altijd, bij elk vaccin, bij elk geneesmiddel. Vervolgens wil je weten hoe vaak die bijwerkingen optreden en hoe ernstig ze zijn. En ook hoe de balans uitvalt tussen werking en mogelijke bijwerkingen. De experts hebben daar nog een keer zeer gedetailleerd naar gekeken. De conclusie is helder en dus kunnen we door met prikken”, aldus minister Hugo de Jonge.

Volgens Emer Cooke, directeur van het EMA, is een verband tussen het vaccin en de tromboseklachten in combinatie met de bloedplaatjes en het vaccin nog niet uit te sluiten. Echter, er is een extreem kleine kans dat mensen hierdoor getroffen worden. Alle afwegingen zijn nauwkeurig in kaart gebracht en op basis daarvan oordeelt het EMA dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het prikken zal dus worden hervat en de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin zal worden aangepast. Er zijn inmiddels rond de 20 miljoen AstraZeneca vaccins toegediend in Europa, waarvan ruim 300 duizend in Nederland.

Afspraken die eerder werden afgezegd door de tijdelijke pauze zullen opnieuw worden ingepland. Ook gaat het RIVM weer AstraZeneca vaccins leveren aan huisartsen, GGZ-locaties en GGD-priklocaties.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: