Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Technische thuiszorg maakt thuisbehandeling mogelijk

zaterdag 19 november 2022, Tijd 12:00 uur

Onlangs toonde een pilot aan dat het kan: dankzij technische thuiszorg kunnen mensen sneller het ziekenhuis uit, en thuis verder behandeld worden. Soms kan het een opname zelfs helemaal voorkomen.

De succesvolle pilot werd opgezet door het Tergooi Ziekenhuis, Amaris en Vivium. In het programma kregen patiënten via een infuus antibiotica, meerdere dagen.

Al langer werkt Tergooi aan dit soort oplossingen. Zij noemen het ook wel ‘ziekenhuisverplaatste zorg’.

Voor dit programma moesten verpleegkundigen getraind worden. De technische handelingen die nodig zijn om het infuus aan te leggen en verwisselen, kenden ze natuurlijk al van de opleiding. Maar omdat die in de thuiszorg niet voorkomen, was het belangrijk om de kennis op te frissen.

Pilot groot succes

De verwachtingen van de deelnemers aan de pilot werden niet alleen gehaald, maar zelfs overtroffen. En niet alleen de zorgverleners, óók de patiënten waren erg tevreden. Met name over de mogelijkheid om thuis de behandeling voort te zetten, of zelfs helemaal thuis te laten plaatsvinden. Want, zo zeiden ze, thuis herstellen ze beter en sneller.

De thuisomgeving is immers veel vertrouwder en comfortabeler. Maar óók hoe de antibiotica toegediend werd, droeg bij: niet via een infuuspaal zoals je die in het ziekenhuis ziet, maar via een klein bolletje dat aan de nek van de patiënt hing.

Met name slapen gaat veel beter met zo’n bolletje. Iedere avond moest het vervangen worden. Daarvoor kwam dan iemand van de technische thuiszorg langs.

Technische thuiszorg wordt alleen maar groter

Dit succes leidt er ongetwijfeld toe dat technische thuiszorg in de toekomst groter en groter wordt. Nu al wil het Tergooi, samen met de deelnemers uit de thuiszorg, pilots opzetten op andere vlakken. Bijvoorbeeld voor mensen die net een stoma hebben. Of mensen met kanker die een langdurig infuus nodig hebben. Het zou veel schelen als zij daarvoor niet meer naar het ziekenhuis hoeven.

Natuurlijk is het allemaal wel even wennen. Ook voor de ziekenhuizen zelf. Want artsen en verpleegkundigen moeten hun patiënten eerder loslaten dan voorheen. Maar uit de pilot bleek ook: zodra ze zijn dat het goed gaat, is dat loslaten een stuk makkelijker.

Voorlopig lijkt het erop dat technische thuiszorg voor iedereen veel voordelen oplevert. Daarnaast bespaart het natuurlijk ook geld. En dat terwijl de zorg van dezelfde óf zelfs hogere kwaliteit is. Win-win!

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief