Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Technologie speelt cruciale rol in toekomstbestendige ouderenzorg

donderdag 28 oktober 2021, Tijd 10:19 uur

Heeft zorgtechnologie invloed op de kwaliteit van leven bij ouderen thuis? De afgelopen drie jaar is daar een internationaal onderzoek naar gedaan met het programma I-evAALution. Maar liefst 300 deelnemers, van gemiddeld 77 jaar, uit vier verschillende landen namen deel aan het onderzoek en testten een pakket met technologische hulpmiddelen thuis. En met succes: de ouderen voelden zich over het algemeen veiliger.

Onderzoek in vier landen

Het onderzoek werd uitgevoerd in vier landen: Oostenrijk, Italië, Nederland en Slovenië. Het doel was om te onderzoeken of ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen als zij gebruikmaken van zorgtechnologie. Om dat uit te kunnen zoeken, werden de 300 deelnemers verdeeld in twee groepen. De ene groep werd voorzien van technologische hulpmiddelen in huis en de andere groep was de zogenaamde “controlegroep”. Zij kregen geen zorgtechnologie. Maar waar bestaat het pakket van technologische hulpmiddelen uit? “We hebben het over een bundel met een 2PCS-horloge met alarmeringsfunctie, een automatiseringspakket voor sensoren thuis en een eenvoudige tablet. In een periode een jaar is gemeten wat voor impact de zorgtech had op de kwaliteit van leven van mensen”, aldus Sanne van der Weegen, projectleider bij Vilans.

Uit het onderzoek blijkt dat de groep ouderen die gebruik heeft gemaakt van de zorgtechnologie, zich veiliger voelden dan de controlegroep. Het 2PCS alarmeringshorloge had een belangrijk aandeel in dit veilige gevoel: “Dat horloge verzendt automatisch een alarm als je valt. En met het horloge kun je een alarm verzenden door op de noodknop te drukken en dan krijgt de zorgprofessional of mantelzorger direct een melding met de exacte locatie van de persoon in kwestie.”

Veiligheid dankzij de zorgtechnologie

Ondanks dat de ouderen over het algemeen meer veiligheid ervoeren dankzij de zorgtechnologie in hun huis, bleken de deelnemers wel minder positief te worden naarmate het onderzoek vorderde. Dat had voornamelijk te maken met de gebruiksvriendelijkheid van de technische hulpmiddelen.

De culturele verschillen hadden volgens de onderzoekers weinig effect op de resultaten. Toch waren er wel degelijk verschillende meningen per land: “Zo vonden de mensen in Slovenië de eenvoudige tablet heel prettig. Maar veel van de Nederlandse deelnemers bleken zelf al een tablet te hebben en het nut ervan daarom minder te zien”, aldus Van der Weegen.

Technologische hulpmiddelen in de zorg spelen dus zeker een belangrijke rol in de toekomstbestendige ouderenzorg. De technologie, zoals toegepast in het I-evAALution onderzoek, draagt bij aan de kwaliteit van leven en stelt ouderen in staat om langer zelfstandig thuis te wonen.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: