Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Helpt dit medicijn tegen de ziekte van Alzheimer?

vrijdag 23 februari 2024, Tijd 14:53 uur

Het is een combinatie die je niet zou verwachten en zou kunnen helpen tegen de ziekte van Alzheimer. Britse onderzoekers kwamen met dit opvallende nieuws. Als hun bevindingen kloppen, is dit een belangrijke stap naar een medicijn.

260.000 mannen deden mee aan het onderzoek in Londen. Zij werden 5 jaar lang gevolgd. De conclusie luidt: deze mannen hebben gemiddeld 18% minder kans op Alzheimer op latere leeftijd dan mannen die een erectiepil níet gebruiken.

Daarbij bleek het ook nog uit te maken hoe vaak deze mannen de erectiepil gebruikten: kregen zij 21 tot 50 keer de pil voorgeschreven? Dan bleek de kans op Alzheimer zelfs 44(!)% lager.

Mochten deze bevindingen leiden tot een nieuw medicijn tegen Alzheimer, zou het een grote doorbraak betekenen. Want ja, er bestaan al medicijnen om de ziekte uit te stellen. Maar die hebben nog geen groot effect. In ieder geval niet vergelijkbaar met het mogelijk effect van een erectiepil.

Onderzoekers zijn zo enthousiast over deze ontdekking, dat een van hen zelfs spreekt over ‘een veelbelovend middel om de ontwikkeling van deze ziekte überhaupt te stoppen’.

Werkt het ook bij vrouwen?

De erectiepil is uiteraard bedoeld voor mannen. Dus of de pil hetzelfde effect heeft op het risico op Alzheimer bij vrouwen, moet nog onderzocht worden. Dat zou in ieder geval de moeite waard zijn, volgens de hoofdauteur van het onderzoek.

Nog te vroeg voor definitieve conclusies

Meer onderzoek is nodig. Daar is iedereen het over eens. Want zijn er ook andere verklaringen voor het verlaagde risico op Alzheimer bij juist deze mannen mogelijk? Jazeker.

Zo kan het ook komen doordat deze groep mannen lichamelijk en seksueel actiever zijn dan anderen. Daardoor zijn ze mogelijk sowieso al minder vatbaar voor dementie.

Daar komt bij dat er in 2021 ook al eens onderzoek gedaan is naar de invloed van een erectiepil op Alzheimer. De onderzoeker daarvan – Madhav Thambisetty – vond toen géén positief effect van de erectiepil op de ziekte.

Hij vindt bovendien dat de onderzoekers ook hadden moeten kijken naar andere bijwerkingen. Bijvoorbeeld hoe goed mensen slapen. Of hoe ze omgaan met diabetes. Daardoor kunnen volgens hem de resultaten vals zijn.

Kortom: er is nog niets zeker. De conclusies van het recente onderzoek geven vooral aanknopingspunten voor verder onderzoek, deze keer zowel bij mannen als vrouwen.

Wij houden het voor u in de gaten!

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Artikelen archief