Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Is Parkinson een beroepsziekte bij boeren?

maandag 03 juli 2023, Tijd 11:15 uur

Gewasbeschermingsmiddelen die boeren gebruiken zouden heel goed een oorzaak van Parkinson kunnen zijn. In de Tweede Kamer werd een motie aangenomen om Parkinson als beroepsziekte voor boeren aan te duiden.

In Frankrijk wordt het verband al langer erkend. Daar ís Parkinson al gekenmerkt als beroepsziekte bij boeren.

Wanneer is iets een ‘beroepsziekte’?

Volgens de Arbowet is er sprake van een beroepsziekte wanneer ‘een ziekte of aandoening overwegend wordt veroorzaakt door iemands werk of werkomstandigheden.’ Juridisch gezien moet dit verband direct worden aangetoond. Dit laatste is in de praktijk vaak erg lastig.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zei recent ook nog dat dat verband tot nu toe niet bewezen is. Zij wijzen erop dat het wellicht iets van vroeger is, toen er meer middelen gebruikt werden. Én er minder gelet werd op blootstelling.

Landbouwminister ontraadde de motie

Uitgerekend de landbouwminister zag de motie van D66-kamerlid Tjeerd de Groot niet zitten. Als reden daarvoor gaf hij een ander onderzoek dat momenteel gedaan wordt: een groot, meerjarig onderzoek door het RIVM naar effecten van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid in het algemeen. Parkinson is één van de ziekten waarnaar gekeken wordt in dat onderzoek.

Maar, zo stelt De Groot, er zíjn al genoeg onderzoeken die het verband aantonen. Dus waarom wachten? Wetenschappers leggen dus al jaren het verband tussen de ziekte en landbouwgif. Boeren in Nederland weten dat meestal niet.

BBB stemt tegen de motie

Opvallend genoeg stemden CDA, VVD en BBB tégen de motie. Terwijl het toch om de gezondheid van boeren gaat. Zelfs als het om iets uit het verleden gaat: hebben die boeren geen recht op erkenning?

In Frankrijk krijgen boeren met Parkinson een uitkering, dankzij het feit dat het als beroepsziekte aangemerkt is.

Al in 2019 Zembla-uitzending hierover

Het onderwerp is niet nieuw. Al in 2019 was er een uitzending van Zembla over het verband tussen Parkinson en bestrijdingsmiddelen. Daarin kwam toen een jonge boer aan het woord, die verhaalde over zijn vader. Die overleed in 2017 aan Parkinson, nadat hij het al op jonge leeftijd (47 jaar) kreeg.

Bij navraag in de omgeving bleken nog 12 mensen in een straal van één kilometer Parkinson te hebben ontwikkeld.

Heeft of krijgt u te maken met Parkinson?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief