Oorzaak van de ziekte van Parkinson

De oorzaak van de ziekte van Parkinson is het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Deze cellen produceren dopamine. Een tekort aan dopamine leidt tot de symptomen van Parkinson. Ongeveer wanneer 70% van de zenuwcellen is verdwenen.

Waaróm de cellen afsterven, is echter niet bekend. De uiteindelijke oorzaak van Parkinson is dus nog niet ontdekt. Wel bestaan er theorieën over de risicofactoren: mogelijke oorzaken zouden gif, zware metalen, virussen en bacteriën kunnen zijn. En erfelijkheid kan soms een rol spelen.

(Bron: Parkinsonfonds.nl)

In 2019 meldde TV-programma Zembla dat landbouwgif de kans op Parkinson vergroot: landbouwers die ermee werken, zouden 60% meer kans hebben. Het zou met name gaan om het gif ‘maneb’.

Dit verband is al langer bekend. In Frankrijk staat Parkinson zelfs bekend als ‘beroepsziekte’ van boeren.

Volgens het RIVM is er echter nog te weinig bekend om hier echt een harde uitspraak over te doen.

(Bron: Reformatisch Dagblad)

GEEN oorzaak: stress en alcohol

Er is GEEN ENKEL BEWIJS dat stress Parkinson veroorzaakt. Wél verergert stress de symptomen van de ziekte. Bijvoorbeeld trillen en pijn. Hier geldt: hoe meer stress, hoe sterker de symptomen worden.

Hetzelfde geldt voor alcohol: drankgebruik (of -misbruik) is niet de oorzaak van Parkinson. Maar vooral het trillen wordt erger. Onder andere doordat alcohol de werking van medicijnen tegengaat.

Verder lezen over Parkinson en alcohol >

Wat veroorzaakt dementie bij Parkinson?

Veel Parkinson-patiënten (40%) krijgen ook dementie. Dat komt doordat bij Parkinson ‘lewy bodies’ (eiwitafzettingen) in de hersencellen ontstaan. Lewy body-dementie en Parkinson gaan dan ook vaak hand in hand.

Meestal uit de dementie zich door langzamer denken en praten. Degene die het heeft, krijgt ook last met het ophalen van informatie. En het abstract denkvermogen wordt minder.

Anders symptomen van deze vorm van dementie zijn: moeite met de aandacht ergens bij houden, hallucinaties, verwardheid, depressiviteit en wanen.

Daarnaast is het verloop erg grillig: de ene dag kan de achteruitgang merkbaarder zijn dan de andere.

De symptomen zijn met name trager denken en spreken. (Bron: alzheimer-nederland.nl)

 

Wat veroorzaakt tremors/trillen bij Parkinson?

Dopamine geeft uw spieren rust. Acetylcholine activeert uw spieren juist. Als u Parkinson heeft, heeft u een tekort aan dopamine. De balans tussen beide stofjes is dus verstoord. Er is dan minder dopamine om de acetylcholine te remmen.

Waarschijnlijk is dat de oorzaak voor tremors/trillingen bij Parkinson.

Wat is dopamine precies?
Dopamine is een stofje in de hersenen. Het hoort bij het beloningssysteem: het geeft ons een tevreden en voldaan gevoel, alsof we beloond zijn. Dit stofje wordt niet continu gemaakt. Alleen bij specifieke gevallen zoals seks, sporten of drugsgebruik.

Heeft u te veel dopamine? Dan kunnen belangrijke taken van de hersenen verstoord worden. Iemand kan dan sneller een psychose krijgen.

Heeft u juist te weinig dopamine (zoals bij lewy body-dementie en/of Parkinson)? Dan worden de spieren niet meer goed aangestuurd. Met bijvoorbeeld stijfheid, langzaam bewegen en beven tot gevolg.

Wat is acetylcholine precies?
Acetylcholine is (ook) een stofje in de hersenen. Het zorgt ervoor dat de hersenen communiceren met de zintuigen en spieren. En het zorgt ervoor dat het geheugen

Heeft u te weinig acetylcholine? Dan kunnen de spieren en hersenen minder goed hun werk doen. U wordt dan bijvoorbeeld onhandiger.

Heeft u juist te veel acetylcholine? Dan krijgt u last van chronische maag-darmklachten en andere ongemakken zoals nervositeit, slapeloosheid en duizeligheid.

Wat veroorzaakt vermoeidheid bij Parkinson?

Een van de verschijnselen van Parkinson is een continue spanning op de spieren (zie de oorzaak van trillen en tremors hierboven). Dit kost energie. Méér dan bij mensen die de ziekte niet hebben. Daardoor kunt u als Parkinson-patiënt vaak last hebben van vermoeidheid.

Daarnaast kan Parkinson slaapproblemen veroorzaken. Ook dat zorgt overdag voor meer vermoeidheid. En als onwelkom bijverschijnsel: meer last van symptomen als trillen.

Parkinson's disease symptoms

Parkinson’s disease symptoms

Wat veroorzaakt speekselvloed bij Parkinson?

Speekselvloed ontstaat NIET door overmatige aanmaak van speeksel. De oorzaak is dat u het speeksel niet kan wegslikken.

Daarnaast zijn er 2 factoren die de speekselvloed (kwijlen) verergeren:

  • Parkinson-patiënten hebben vaak een openhangende mond
  • Parkinson-patiënten hebben een typische, voorovergebogen houding

(Bron: gezondheidsnet.nl)

Benieuwd wat u tegen Parkinson kunt doen?

Dus hoe ontstaat Parkinson? Dat weten we nog niet precies (althans: we weten nog niet waarom de zenuwcellen afsterven). Wat we wel weten:

Helaas is de ziekte (nog) ongeneselijk. Lees op onze website ook welke behandelingen mogelijk zijn bij Parkinson.

Heeft u ondersteuning nodig omdat de ziekte (te) vergevorderd is? Wilt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen? U kunt vrijblijvend bij ons informeren naar de mogelijkheden: bel 020 63 66 837 voor direct contact of stuur een e-mail.