Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Steeds meer patiënten mijden zorg door hoge kosten

maandag 28 augustus 2023, Tijd 10:30 uur

Patiënten die zorg mijden, omdat hun financiële situatie het niet toelaat. Dat klinkt als een nachtmerrie, maar is werkelijkheid voor 1 op de 5 mensen uit het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen de hoge zorgkosten niet kunnen betalen, waardoor behandelingen uitgesteld of zelfs vermeden worden. Dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid van deze mensen, maar beïnvloed ook hun kwaliteit van leven.

Maar liefst 9219 mensen deden mee aan het onderzoek dat Patiëntenfederatie Nederland in 2022 uitvoerde. Daaruit kan geconcludeerd worden dat voornamelijk mondzorg (45 procent) en fysiotherapie (23 procent) werden vermeden. Dit heeft een negatief effect op de lichamelijke gezondheid, want meer dan de helft van de ondervraagden (57 procent) geeft aan last te hebben van pijn en/of fysieke klachten. Daarnaast ervaart ook een groot deel van de mensen (62 procent) meer stress of angst.

Situatie is zorgelijk

Volgens Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, is dat een zorgelijke situatie: “Goede zorg hoort in Nederland voor iedereen toegankelijk te zijn, maar is dat duidelijk niet. Hoe lager het inkomen, hoe vaker zorg gemeden wordt. Dit beïnvloedt de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen enorm. Wat de Patiëntenfederatie betreft grijpen we de verkiezingen en het nieuw te vormen Kabinet aan om met gerichte, effectieve en structurele maatregelen te komen om dit probleem op te lossen.”

Mogelijke oplossingen

Patiëntenfederatie Nederland ziet verschillende mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. Ten eerste zou het eigen risico flink verlaagd moeten worden. Vooral bij mensen met een laag inkomen is de financiële impact bij chronisch ziek zijn namelijk enorm.  Ten tweede moet de mondzorg weer deels vergoed worden vanuit de basisverzekering: “Teveel mensen mijden deze vormen van zorg omdat het te duur is. Dat heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en kwaliteit van leven”, aldus Veldman. De directeur-bestuurder is ervan overtuigd dat het aanpakken van deze problemen ook zorggeld kan besparen. Mensen die zorg uitstellen komen later vaak bedrogen uit, omdat de ingrepen dan ingewikkelder, complexer en duurder zijn.

Extra kosten

Bovendien is Patiëntenfederatie Nederland van mening dat de stapeling van zorgkosten voor huishoudens beter gemonitord en aangepakt moet worden. Met deze stapeling worden kosten bedoeld die bovenop de “reguliere” zorgkosten komen. Dit zijn “verplichte” extra kosten voor patiënten met een aandoening of beperking. Denk bijvoorbeeld aan speciale diëten, extra energiekosten, aangepast vervoer, enz. Meer dan de helft van de onderzoeksgroep (57 procent) had in 2022 te maken met deze extra kosten en de impact op deze huishoudens is zorgwekkend: “Een ziekte of chronische aandoening brengt op zichzelf al veel kosten met zich mee, maar de aanpassingen die je daarnaast in je dagelijks leven moeten doen kosten ook nog eens veel geld. Voor de impact daarvan is te weinig aandacht.

Impact

Door de stapeling van zorgkosten gaat meer dan een kwart van de ondervraagden benodigde zorg uit de weg. Daarnaast heeft het ook een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. De helft van de mensen lijdt onder de stapeling van zorgkosten. Zo geeft een groot deel van de mensen aan dat het veel minder of zelfs niet meer mogelijk is om dagjes uit of op vakantie te gaan. “Ziek zijn of een chronische aandoening hebben is op zichzelf al ontzettend zwaar. Financiële problemen en de gevolgen daarvan komen daar ook nog bovenop. Het nieuwe Kabinet is aan zet om hier werk van te maken”, zo stelt Veldman.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief