Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Primeur voor e-health toepassing in Nederland: vast onderdeel in zorgaanbod

woensdag 16 februari 2022, Tijd 11:14 uur

Een samenwerking tussen het Maastricht UMC+ en zorgverzekeraar VGZ heeft geleid tot een primeur in Nederland: de e-health toepassing TeleCheck-AF wordt vast onderdeel in het zorgaanbod. Het is de eerste keer dat een digitale zorgtoepassing wordt vergoed door een zorgverzekeraar. TeleCheck-AF maakt het mogelijk om op afstand hartritmes te meten en analyseren.

Cardiologen van het Maastricht UMC+ ontwikkelden de methode met de bijbehorende applicatie Fibricheck voor patiënten die aan atriumfibrilleren en andere supraventriculaire hartritmestoornissen leiden. Op deze manier kunnen patiënten zelf hun hartritme meten. De medische gegevens worden vervolgens automatisch en veilig doorgestuurd naar de behandelend arts (cardioloog). Die kan de resultaten daardoor snel analyseren en een behandeladvies geven door middel van een telefoonafspraak of beeldbelconsult.

Groot project digitale zorg

Momenteel doen er al 41 centra mee en het gaat daarbij om meer dan 4000 patiënten. Zij maken gebruik van de app Fibricheck. “De ontwikkeling en toepassing van TeleCheck-AF is het grootste project op het gebied van digitale zorg in de coronacrisis in Europa. Het MUMC+ is initiatiefnemer en kartrekker, maar nu ook het eerste ziekenhuis van Europa dat definitieve afspraken heeft over de financiering, met dank aan de goede en nauwe samenwerking met VGZ”, aldus Dominik Linz, cardioloog bij het Maastricht UMC+.

De app die bij de digitale toepassing hoort, Fibricheck, is ontwikkeld door een bedrijf in België dat al langer samenwerkt met Fitbit. Er werd eerder een toepassing ontwikkeld die het hartritme via de smartwatch nauwkeurig in de gaten houdt.

142 duizend mensen jaarlijks naar cardioloog

De afgelopen jaren wordt er al veelvuldig en lovend gesproken over de voordelen van e-health. Patiënten hoeven minder vaak op ziekenhuisbezoek, er ontstaat een lagere werkdruk voor het personeel en digitale zorg kan structureel leiden tot besparingen op de zorgkosten, zodat de zorg in de toekomst ook betaalbaar en bereikbaar blijft. Telecheck-AF heeft de besparing berekend: er zijn landelijk ongeveer 142 duizend mensen die jaarlijks een cardioloog bezoeken. Zij komen in aanmerking voor Telecheck-AF. Als alle ziekenhuizen deze digitale toepassing gaan gebruiken, zou dat kunnen leiden tot een besparing van €24 miljoen aan zorgkosten.

Samenwerking van MUMC+ en VGZ

 De door MUMC+ ontwikkelde werkwijze is een heel mooi voorbeeld van digitale zinnige zorg en zien we daarom ook als een “good practice”. Door deze stap en dankzij de nauwe samenwerking van MUMC+ en VGZ kan de werkwijze verder opgeschaald worden naar andere ziekenhuizen en kunnen in de nabije toekomst nog meer van onze leden gebruik maken van deze innovatieve zorg”, zo meldt Nils van Herpen, Innovatiemanager Zorg bij VGZ.

Bron: ICT & Health
Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief