Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Werkdruk thuiszorg blijft onverminderd hoog: hoe gaat dat in de toekomst met de vergrijzing?

woensdag 06 april 2022, Tijd 14:45 uur

De coronacrisis heeft de zorgsector op scherp gezet. In de ziekenhuizen gaat het gelukkig weer wat beter, maar in de thuiszorg moeten ze nog steeds alle zeilen bijzetten om goede zorg te kunnen verlenen aan de cliënten. Het verzuim is volgens de cijfers van Onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet ruim 11 procent.

Ziekteverzuim invloed van op de planning van zorg

Ook José van Vliet, voorzitter van de ActiZ themacommissie Arbeid, merkt dat het hoge ziekteverzuim invloed heeft op de planning van de zorg voor ouderen en chronisch zieken: “Het is fijn dat het in de ziekenhuizen goed gaat, maar bij ons is het nog steeds alle hens aan dek. We vragen iedereen om begrip dat de zorg soms minder is of anders dan gepland.” In Nederland zijn alle coronamaatregelen opgeheven, maar de situatie bij zorgorganisaties is nog steeds schrijnend. “We ontvangen signalen dat het ziekteverzuim bij sommige zorgorganisaties zelfs oploopt tot 20 procent. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest. Hierdoor is het lastig om de roosters rond te krijgen”, aldus Van Vliet.

Concreet betekent dit dat de zorg mogelijk beperkter of anders is dan voorheen. De voorzitter van ActiZ hoopt dat mensen hier begrip voor hebben, omdat zorgmedewerkers er alles aan doen om, ondanks de hoge werkdruk, zo goed mogelijke zorg te verlenen: “Iedereen in onze sector werkt keihard om met minder mensen, zoveel mogelijk cliënten van goede zorg en ondersteuning te voorzien. Maar deze situatie betekent ook dat vaker dan voorheen met cliënten en naasten wordt overlegd welke onderdelen van zorg zij zelf kunnen. We moeten er echt samen voor zorgen dat de best mogelijke zorg wordt geleverd.”

Door corona en thuisblijven door quarantaineregels

Het verzuim heeft verschillende oorzaken. Ten eerste hebben veel zorgmedewerkers zelf corona of moeten ze thuisblijven door quarantaineregels. Ten tweede is er sprake van de jaarlijkse griepgolf: “Sinds de corona-maatregelen vorige maand zijn versoepeld, neemt ook het aantal mensen met de griep toe”, zo vertelt Van Vliet. Maar ook het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt weer toe. ActiZ benadrukt daarom dat het belangrijk is om begrip te houden voor de bestaande maatregelen: “In veel verpleeghuizen zijn mondkapjes bijvoorbeeld nog de norm. Ook de basisregels zoals handen wassen en afstand houden, zijn nog steeds noodzakelijk om besmettingen te voorkomen.

Beroep op zorgmedewerkers blijft hoog

Binnen een aantal jaar is de huidige situatie geen uitzondering meer. Nederland is aan het vergrijzen, waardoor er in de toekomst meer mensen zorg nodig zullen hebben. Echter, het aantal mensen dat deze zorg kan leveren groeit niet mee. Het beroep dat wordt gedaan op de zorgmedewerkers blijft dus onverminderd hoog. ActiZ doet daarom een dringend verzoek aan het nieuwe kabinet om integraal naar de zorg voor ouderen en chronisch zieken te kijken. Er moeten maatregelen genomen worden om het werken in de zorg makkelijker en aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door de lonen te verhogen.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief